Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Personaje din istorie mai puţin cunoscute, dar la fel de importante

Publicat: miercuri, 02 octombrie 2013

Să nu îi eliminăm din memorie pe acei oameni deosebiţi care nu fac subiectul prea multor discuţii, dar care merită toată atenţia prin aportul lor la istoria omenirii. Iată-I pe câţiva dintre ei!

Nicolas Steno (11 ian. 1638 – 25 nov. 1686) este un pionier în domeniile anatomiei şi geologiei. El decide să nu accepte nimic din ce găseşte scris prin cărţi, ci să investigheze el însuşi problemele. Consecinţele acestui proces autodidact se rezumă la faptul că este considerat părintele geologiei şi stratigrafiei. Este responsabil pentru depistarea straturilor geologice şi pentru teoria conform careia straturile succesive conţin fosile în ordine cronologică. În cele din urmă devine învăţător la familia de Medici, precum şi episcop, lider de seamă în mişcarea de contrareformă. Nu este foarte cunoscut tocmai din cauza zelului său religios într-o epocă ce promova observaţia ştiinţifică.

Cine este părintele democraţiei? Nu este Thomas Jefferson, cum ar crede mulţi. Este de fapt prea puţin cunoscutul Clistene. El a fost cel care a introdus democraţia în oraşele greceşti, urmând nişte principia stabilite mai înainte de Solon, în 508 a.Hr., după ce câştigă putere politică la Athena. Până în 502 adoptă o serie de reforme majore, care modelează democraţia ateniană. Toţi oamenii liberi din Attica devin cetăţeni, participanţi la deciziile politice. Se înfiinţează consiliul (boule). Toţi cetăţenii de peste 30 de ani au dreptul de fi aleşi, încuranjând implicarea în viaţa cetăţii. Sunt primii paşi spre democraţie.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, întraţi pe adevărul.ro, pentru mai multe informaţii.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=15614

Publicat de la data oct. 2 2013. Categorii CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 august 2019, 12:57
 

SV
Soare
27°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 32°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 34%
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 6
Răsarit: 6:22
Apus: 20:17
Prognoza 19 august 2019
Zi
 

NE
Predominant însorit
32°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

ESE
Senin
16°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 224.718 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team