România, pe lista ţărilor cu companii în paradisurile fiscale

Identitatea a mii de bogaţi anonimi din întreaga lume a fost dată publicităţii după ce 2,5 milioane de email-uri şi alte documente din industria financiară offshore din Insulele Virgine Britanice au ajuns în posesia presei.

La ancheta  de proporţii a mass-media internaţionale a luat parte şi un jurnalist român. Potrivit celor 36 de publicaţii din lume care au avut acces la scurgerea majoră de informaţii, peste 20 de trilioane de dolari ce aparţin unor magnaţi ar putea fi depozitate în conturile din insulele Virgine Britanice, considerate un paradis fiscal.

Jurnaliştii străini scriu că în spatele unor companii înregistrate în paradisuri fiscale se află 4 mii de americani, între care angajaţi de pe Wall Street, doi directori ai Gazprom şi dealeri internaţionali de arme. Şi ţara noastră a fost menţionată în această cercetare.

Pe lista bogaţilor cu averile ascunse în paradisul off-shore se află inclusiv preşedintele Azerbaidjanului şi familia sa, soţia vicepremierului rus, dar şi un apropiat al preşedintelui francez Francois Hollande.

Pe parcursul investigaţiei au fost intervievaţi sute de experţi, oficiali guvernamentali, avocaţi şi alte surse din întreaga lume.

Românii care apar în scandalul scurgerilor de informaţii despre paradisurile fiscale fac parte dintre cele care au alimentat rubricile de scandal ale ziarelor.
Nume precum Bogdan Buzaianu, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vântu, Octavian Turcan, Victor Harbuz, Ghenadie Nipomici, Said Shehade Baaklini sau Sorin Roşca Stănescu apar în dosarul scurgerilor de informaţii despre paradisurile financiare, OffshoreLeaks, conform International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) din Washington asociat în această analiză cu Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI).

„Documentele obtinute in proiectul OffshoreLeaks arata ca firma Commonwealth Trust Limited (CTL) este un agent de inregistrare de societati off-shore care actioneaza ca paravan pentru evazionisti, operatiuni de spalare de bani si personaje dubioase din Rusia, Europa de Est si Statele Unite. CTL a fost folosita de mai multi oameni de afaceri din Romania pentru a le infiinta societati in Insulele Virgine Britanice (BVI)”, se arata in deschiderea acestei anchete.

Autorul articolului, Adrian Mogos, susţine ca „un element comun care leaga aceste firme secrete este faptul ca au fost infiintate in BVI de acelasi agent de inregistrari”.

Conform sursei citate, Said Shehade Baaklini, implicat intr-o afacere de returnarea de TVA de 60 de milioane de euro, i-ar fi cedat o asftel de firma lui Cristian Borcea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.