România: referendum LGBT pentru o clasă politică învechită și decalată

Referendumul pentru modificarea Constituției și redefinirea familiei s-a încheiat cu un eșec usturător pentru cei care l-au susținut: în principal PSD-ul și Biserica ortodoxă română (BOR).

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat prezenţa la vot la închiderea urnelor, după două zile de scrutin, în cadrul referendumului pentru familie, ca fiind de 20,41%. Ca urmare, referendumul nu a atins pragul pentru validare, conform legii, de 30% dintre cei aflaţi pe listele electorale permanente. Potrivit datelor BEC, din 18.278.496 alegători înscrişi pe listele permanente, s-au prezentat la referendumul din acest weekend 3.731.704, reprezentând 20,41%. Departe de cele 30% necesare, după ce pragul fusese coborât de la 50%, iar referendumul întins pe două zile.

Un eșec neanunțat, dar explicabil

Mult anunțatul și îndelung pregătitul referendum pentru modificarea Constituției și redefinirea familiei s-a încheiat așadar cu un eșec usturător pentru cei care l-au susținut: PSD, Biserica ortodoxă română (BOR), cultele neoprotestante, lideri politici precum Ludovic Orban și Traian Băsescu, intelectuali reprezentanți ai dreptei creștine precum Adrian Papahagi sau artiști cum e cineastul Cristi Puiu, care s-a raliat în ultimul moment.

Liberalul Ludovic Orban, de pildă, a dat o mare lovitură credibilității PNL-ului, nu doar anunțând sâmbătă că votează DA, dar deplângând la anunțul eșecului implicarea „total neoportună şi nesinceră a PSD şi a lui Liviu Dragnea” în referendumul anti-LGBT.

Articol integral pe site-ul Europa Liberă

Dan ALEXE

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.