România şi Bulgaria nu vor adera la zona Schengen înainte de decembrie

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu va fi luată înainte de luna decembrie, pentru că Olandă aşteaptă publicarea raportului Comisiei Europene (CE) din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), a declarat joi ministrul olandez pentru securitate şi justiţie, Fred Teeven, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), la Bruxelles.

‘Astăzi nu va fi nicio decizie, este doar o informare, vom avea o nouă sesiune în decembrie, ştiţi poziţia noastră, două rapoarte MCV consecutive trebuie să fie pozitive, aceasta este poziţia guvernului olandez’, a declarat Fred Teeven.
Finlanda a anunţat pe 6 martie că va bloca aderarea României la Schengen pe motiv că autorităţile române nu vor fi capabile să securizeze frontierele şi că avem prea multă corupţie. Autorităţile finlandeze au spus că România şi Bulgaria au fost primite prea uşor în UE.

Anunţul vine după ce ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Ministrul finlandez de Interne Päivi Räsänen a respins afirmaţiile potrivit cărora poziţia Helsinki este legată de problema romilor est-europeni care vin să cerşească în oraşele finlandeze.

Potrivit unor surse, şi Franţa s-ar împotrivi aderarea României la Schengen.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.