România va cheltui 40 de milioane lei pentru baza de la Deveselu

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a spus luni la Deveselu că valoarea cheltuielilor pe care le va derula România pentru baza militară de la Deveselu până la operaționalizarea acesteia se ridică la aproximativ 40 de milioane lei.

„Suma prevăzută în acordul inițial: 40 de milioane de lei. Anul acesta am mai executat lucrări de 5 milioane de lei, sigur că dacă licitația privind iluminatul perimetral necesar se va finaliza, vom mai cheltui încă niște bani. Pentru acest an avem prevăzut un buget de 8 milioane de lei pentru baza de la Deveselu. E preconizată o valoare de 40 de milioane de lei pe tot parcursul derulării acestui program până în 2015, la operaționalizarea sistemului antirachetă de la Deveselu, care așa cum știm va fi un sistem integrat împotriva rachetelor balistice”, a declarat Dușa.

Dusa a mai spus că se vor mai face și alte investiţii pentru reamenajarea spațiilor în care vor locui militarii români.

„Numai în această parte am alocat peste 10 milioane de lei în vederea finalizării lucrărilor la stația de epurare, sistemul de alimentare cu apă și cel de canalizare, drumul care leagă unitatea militară de drumul național”, a mai spus Dușa.

Traian Băsescu: Asistăm la integrarea României în sistemele NATO. Vă doresc tuturor satisfacţia pe care o am

„Faptul că SUA şi NATO sunt reprezentate la un nivel atât de înalt este dovada importanţei acestui eveniment pentru dumneavoastră. Pentru noi, românii, evenimentul de azi poate are o semnificaţie mai adâncă, ce se referă la integrarea României în sistemele şi structurile NATO, care va asigura una dintre cele mai perfecţionate soluţii de protejare a cetăţenilor europeni şi americani împotriva atacurilor balistice. Mai mult, semnificaţia evenimentului de azi arată că aliaţii noştri au capacitatea să îşi apere cetăţenii de orice tip de ameninţare. Vă doresc tuturor satisfacţia pe care o am eu azi, a datoriei împlinite”, a spus Traian Băsescu,luni, la ceremonia de marcare a demarării lucrărilor.

 James Miller, adjunctul secretarului Statelor Unite pentru politica de apărare: România s-a transformat în unul dintre cei mai de încredere și capabili parteneri”

Scutul ”reprezintă o extraordinară realizare pentru România, realizare de care trebuie să fiți mândri”, a spus Miller.

”Pentru Statele Unite, România s-a transformat în unul dintre cei mai de încredere și capabili parteneri”, a continuat el.

”E o țară care exportă securitatea pretutindeni. România de astăzi reflectă parteneriatul pe care îl are cu SUA. Vedem un mare potențial în construcția pe viitor a acestei relații. Ziua de azi marchează un element esențial pentru alianță”, a susținut adjunctul secretarului SUA.

Jurnaliştii de la Ziua Veche au intrat în posesia unor schiţe ale amplasării sistemului de care în mare parte se vor ocupa doar americanii.

Instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă din Europa vor costa peste 130 de milioane de dolari.

Ceea ce înseamnă că acestea vor fi amplasate la sol şi nu în buncăre sub pământ cum se crezuse iniţial. Dacă în prima etapă românii au fost cei care s-au ocupat de construcţia unor facilităţi temporare pentru Baza de la Deveselu în schimbul a 3 milioane de dolari, în faza a doua intră în scenă doar americanii.

Pentru întregul proiect al scutului, Comandamentul Naval al SUA a încheiat un contract de aproape 6 milioane de dolari cu o firmă de peste ocean pentru servicii de mentenanţă.

Investiţiile nu se opresc însă aici. Pentru construirea instalaţiilor primului sistem de apărare antirachetă din Europa, o altă companie americană va primi 134 de milioane de dolari.

„Sistemul de apărare antirachetă AEGIS Ashore, localizat pe un teren de aproximativ 108 hectare, va contribui în mod substanţial la oferirea unei protecţii teritoriilor europene din partea NATO, inclusiv României. Această atribuire a contractului demonstrează atât capabilităţile tehnice puternice şi în domeniul managementului de proiecte ale KBR, cât şi capacitatea noastră dovedită de a implementa proiecte mari şi provocatoare din punct de vedere tehnic în lume”, a declarat Andy Summers, preşedinte KBR Infrastructure, citat de Ziua Veche.

Cu alte cuvinte, americanii vor muta structura unei clădiri de patru etaje, unde va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma va construi în ţara noastră drumuri, clădiri pentru asistenţă şi utilităţi menite să susţină sistemul AEGIS.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.