Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ROSA: Astrofizicienii coordonati de un cercetator roman au cartografiat energia luminoasa din Calea Lactee

Publicat: vineri, 28 iulie 2017

O echipa internationala de cercetatori a realizat pentru prima data o cartografiere a intregii distributii de energie luminoasa din Galaxia Noastra, adica nu numai lumina perceputa de ochii nostri, ci si a luminii invizibile, cum ar fi cea in infrarosu sau ultraviolet. Cercetarea a fost facuta de o echipa de oameni de stiinta de la Institutul Astronomic al Academiei Romane (Romania), Universitatea Central Lancashire (Marea Britanie) si Institutul Max Planck pentru Fizica Nucleara din Heidelberg (Germania). Prof. Dr. Cristina C. Popescu, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane si Universitatea Central Lancashire, Vicepresedinte al Comisiei J1 in cadrul Uniunii Astronomice Internationale, semneaza in calitate de prim autor articolul stiintific ce anunta aceste rezultate, publicat recent in prestigioasa revista „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

De cand stramosii nostri si-au ridicat ochii catre cerul intunecat, lumina emisa de Galaxia Noastra, Calea Lactee, a fost o continua sursa de inspiratie. Ceea ce vedem noaptea pe cer, din locuri intunecate, ca o banda de lumina difuza nu este altceva decat discul Galaxiei Noastre, unde se afla si Soarele nostru. Dar cum ar arata sursa aceasta de lumina difuza daca am calatori catre centrul Caii Lactee? Si ce ar vedea o civilizatie extraterestra daca ar trai la capatul opus al Galaxiei Noastre? Toate aceste intrebari isi pot gasi acum raspunsul datorita unei cercetari recente care poate determina variatia energiei luminii din interiorul Caii Lactee in functie de pozitie.

Cu acest studiu nou, cercetatorii au dorit sa inteleaga care este compozitia Galaxiei Noastre, ceea ce ne poate oferi in schimb indicii cu privire la modul general in care stelele se formeaza si evolueaza de-a lungul timpului cosmic. Pentru a atinge acest obiectiv, cercetatorii au urmarit sa realizeze o imagine a modului in care fotonii emisi de stelele din Galaxia Noastra sunt distribuiti in Calea Lactee ca energie si ca locatie in spatiu. Acest proces s-a dovedit a fi plin de provocari din mai multe motive: inca nu a fost identificata mare parte din stelele Galaxiei Noastre care produc fotonii; fotonii stelari sunt constant absorbiti sau imprastiati de praful interstelar care redistribuie energia acestora si directia de propagare; inca nu se cunostea pe deplin distributia spatiala, cantitatea si proprietatile prafului interstelar.

In ciuda provocarilor, demersul stiintific a fost unul de succes. „Nu doar ca am determinat distributia de energie luminoasa in interiorul Caii Lactee, dar am reusit sa determinam intregul continut de stele si praf interstelar din Calea Lactee”, a declarat Prof. Cristina C. Popescu.

Rezultatele stiintifice au fost posibile datorita folosirii unei metode noi care presupune calcule pe supercomputere ce determina cu precizie destinul tuturor fotonilor din Galaxie, inclusiv al fotonilor emisi de praful interstelar sub forma de radiatie termica (lumina infrarosie), si care fac previziuni legate de cum ar arata Calea Lactee in spectrul ultraviolet, vizual si al radiatiei termice.

Previziunile au fost apoi comparate cu observatiile emisiei intregului cer, care reprezinta cantitatea totala de emisii a Caii Lactee si nu doar emisii de la surse individuale. In mod deosebit, echipa de cercetatori a folosit imaginile recente furnizate de Observatorul Spatial Planck al Agentiei Spatiale Europene, misiune in care Romania este puternic implicata cu sprijinul Agentiei Spatiale Romane (ROSA). Aceste imagini au fost esentiale pentru constrangerea modelelor de calcul.

Determinarea modului in care energia luminoasa este distribuita in Galaxia Noastra joaca un rol important in a intelege cum s-a format Calea Lactee, dar si pentru a intelege originea si mecanismele de propagare ale fotonilor care nu-si au originea in stele, asa cum sunt fotonii in raze gamma de energii foarte mari. Studiul de fata arata modalitatea in care fotonii stelari influenteaza producerea de fotoni in raze gamma, produsi prin interactii cu asa-numitele raze cosmice.

Razele cosmice sunt electroni si protoni care trec in zigzag prin spatiul interstelar aproape la viteza luminii. Datorita energiilor colosale pe care le poarta, acestea controleaza procese cheie precum formarea stelelor si a planetelor si procesele care guverneaza evolutia galactica. Razele cosmice genereaza reactii chimice in spatiul interstelar, conducand la formarea de molecule complexe si in cele din urma critice pentru viata.

Desi contra-intuitiv, producerea de raze gamma, fotonii cu cele mai mari energii din Univers, este controlata de fotonii cu cel mai scazut nivel de energie, cei de radiatie termica in infrarosu, si de cele mai reci particule de gaz, cu temperaturi de doar cateva zeci de grade peste zero absolut. Dr. Richard Tuffs de la Institutul Max Planck pentru Fizica Nucleara a afirmat: ”Privind inapoi pe lantul de interactiuni si propagari se poate identifica sursa originara a razelor cosmice”.

Modelarea distributiei luminii in Calea Lactee a fost un proces puternic interdisciplinar, aducand la un loc astrofizica optica si in infrarosu si fizica particulelor elementare. Dr. Mark Rushton, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane si co-autor al studiului a declarat: „Munca noastra a necesitat o colaborare intre specialisti in modelarea emisiilor de la galaxii in procese la energie joasa si specialisti de la Institutul Max Planck pentru Fizica Nucleara, care utilizeaza tehnici dezvoltate in fizica particulelor elementare pentru a masura si interpreta emisii la energii inalte de la raze cosmice”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=83760

Publicat de la data iul. 28 2017. Categorii EDUCAȚIE, EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

29 mai 2020, 22:54
 

N
Noros
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:36
Apus: 20:51
Prognoza 30 mai 2020
Zi
 

VSV
Predominant înnourat cu furtună
22°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 8
Noapte
 

VSV
Parţial înnourat cu furtună
11°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 8
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:45 si 18:15 In zona : Județul Timiş: Săcălaz, Ciacova, Peciu Nou, Cărpiniș, Sânmihaiu Român, Jebel, Cenei, Banloc, Giulvăz, Uivar, Șag, Ghilad, Checea, Livezile, Foeni, Otelec, Pădureni, Parța, Giera; Se vor semnala : grindină de dimensiuni medii, intensificări ale […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:00 si 18:00 In zona : Județul Arad: Vinga;Județul Bihor: Oradea, Marghita, Săcueni, Aleșd, Popești, Sânmartin, Tileagd, Diosig, Dobrești, Oșorhei, Bratca, Brusturi, Vadu Crișului, Borod, Tăuteu, Sălard, Șuncuiuș, Aștileu, Balc, Biharia, Sântandrei, Chișlaz, Ineu, Derna, Sârbi, Abram, Sălacea, Lugașu […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 16 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 16:55 si 18:00 In zona : Județul Mureş: Sighișoara, Sângeorgiu de Pădure, Albești, Fântânele, Bălăușeri, Daneș, Acățari, Vânători, Ghindari, Gălești, Apold, Nadeș, Saschiz, Păsăreni, Neaua, Vețca;Județul Harghita: Cristuru Secuiesc, Praid, Corund, Lupeni, Șimonești, Dealu, Mugeni, Atid, Avrămești, Secuieni, Feliceni, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 16 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 16:40 si 18:00 In zona : Județul Cluj: zona de munte;Județul Cluj: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Poieni, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Iara, Săvădisla, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 16 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 16:40 si 18:00 In zona : Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Întorsura Buzăului, Zagon, Zăbala, Ozun, Sita Buzăului, Ghelința, Brăduț, Bățani, Cernat, Turia, Barcani, Ojdula, Catalina, Vâlcele, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Hăghig, Valea […]

Loto

Horoscop

 • 299.321 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team