ROSA: Noua echipe de liceeni in finala competitiei nationale de rovere Exo-RO 2017

In perioada 24 – 26 noiembrie 2017, noua echipe de elevi romani concureaza in finala Competitiei Nationale de Rovere Exo-RO, la Targu Ocna, in judetul Bacau. Acestea vor prezenta si testa roverele pe care le-au construit in perioada octombrie – noiembrie. Competitia este organizata de Agentia Spatiala Romana (ROSA) si Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala – Romania (ESERO Romania), alaturi de Consiliul Judetean Bacau in calitate de partener al evenimentului si cu sprijinul Salinei Targu Ocna si al Primariei Targu Ocna.

„Prin aceasta competitie, ne dorim sa trezim interesul tinerilor elevi romani fata de domeniul spatial si sa ii ajutam sa-si dezvolte competente profesionale care sa-i indrepte in viitor spre o cariera in domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii”, a declarat dra. Cristina Stancu, manager adjunct ESERO Romania.

Fiecare echipa a pregatit un rover care trebuie sa indeplineasca o misiune stiintifica principala ce consta in deplasarea telecomandata pana la un punct fix si masurarea parametrilor: presiunea atmosferica, temperatura mediului inconjurator, diferenta de altitudine si transmiterea de imagini catre statia de baza. Departajarea echipelor se va face si prin felul in care este indeplinita misiunea stiintifica secundara, definita de fiecare echipa in parte, ce le va testa indemanarea si competenta.

Cele noua echipe care vor concura in finala sunt:

  • Little Future Robots, Liceul Tehnologic Jimbolia, jud. Timis
  • Highlander, Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, Bucuresti
  • Inspiration „Carmen Sylva” – ICS, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, jud. Constanta
  • SpaceXplorers, Liceul International de Informatica, Bucuresti
  • Help-R, Colegiul National „Mircea cel Batran” Constanta, jud. Constanta
  • AstroRovers, Colegiul National „Dragos Voda”, Campulung Moldovenesc, jud. Suceava
  • Tezeus, Colegiul National de Informatica „Matei Basarab”,  Ramnicu Valcea, jud. Valcea
  • Cosmic Dust  Liceul Teoretic „Grigore Moisil” – CoderDojo Timisoara , jud. Timis
  • AutoVortex, Clubul de Robotica Educationala AutoVortex Romania, Bucuresti

Evaluarea echipelor se va face dupa urmatoarele criterii: valoarea educationala (20%), realizarile tehnice (40%), lucrul in echipa si prezentarea proiectului (10%) si proba practica (traseul) (30%).

Proba practica are loc sambata, 25 noiembrie, intre orele 10:00 – 14:00, la Salina Targu Ocna. Prezentarile finale si festivitatea de premiere au loc duminica, 26 noiembrie, intre orele 10:00 – 12:00. Reprezentanti mass-media care doresc sa participe la eveniment, trebuie sa se acrediteze inainte prin completarea acestui formular, deoarece accesul in salina este limitat.

„Ne bucuram sa fim parte din acest proiect ce incurajeaza promovarea educatiei. Le multumim specialistilor de la Agentia Spatiala Romana pentru ca au ales judetul Bacau pentru desfasurarea Competitiei Nationale de Rovere Exo-RO si le uram succes tuturor participantilor” a declarat dl Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

„Competitia Exo-RO promoveaza in rândul profesorilor si al elevilor inter- si trans-disciplinaritatea in abordarea proiectelor, un aspect foarte important pentru o mai buna pregatire a viitorilor oameni de stiinta”, a adaugat dna. Prof. Dr. Doina Capsa.

Aflat la cea de-a doua editie, concursul Exo-RO este o actiune organizata in contextul colaborarii dintre Ministerul Educatiei Nationale si Agentia Spatiala Romana (ROSA) in vederea utilizarii conceptului de „spatiu cosmic” drept un context creativ pentru predarea si invatarea disciplinelor cuprinse in sfera STEM in institutiile de invatamant preuniversitar din Romania.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.