Rovana Plumb: Protecția capitalului natural și a biodiversității, o prioritate pe agenda Guvernului
Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a condus delegația României la reuniunea Consiliului de Mediu ce s-a desfășurat la Vilnius, Lituania, în perioada 15 – 17 iulie 2013. Agenda reuniunii a constat în dezbaterea a două subiecte majore pentru domeniul mediului și anume: protejarea capitalului natural şi biodiversităţii, prin integrarea în alte politici și strategii sectoriale și, respectiv, schimbările climatice – acțiuni necesare în perspectiva Conferinţei Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbărilor Climatice de la Varşovia şi post – Conferință.
În cadrul primei dezbateri a Consiliului Informal de Mediu, ministrul Rovana Plumb a susținut faptul că biodiversitatea este strâns legată de utilizarea în agricultură a terenurilor, de managementul și conservarea pădurilor, pescuitului, precum și de sănătatea ecosistemelor costiere, iar finanțarea acestui domeniu trebuie avută în vedere în programe operaționale cu surse de finanțare diferite: Fondul de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime.
Referitor la instrumentele de finanțare pentru proiectele ce au ca scop conservarea biodiversității, ministrul român al mediului a reiterat importanța Programului LIFE, România având finanțate până acum 38 de proiecte.
”Considerăm că introducerea conceptului de „proiect integrat” în noul Regulament LIFE 2014 – 2020 poate aduce valenţe importante, inclusiv în ceea ce privește conservarea și protecția biodiversității. În același timp, aceste proiecte vor constitui o oportunitate, dar şi o reală provocare pentru a aduce împreună parteneri locali, regionali, naţionali, strategii şi iniţiative, precum şi o coordonare cu alte fonduri în asigurarea finanţării”, a completat ministrul Rovana Plumb.
Totodată, în expunerea poziției României, șeful delegației române a subliniat importanța pe care Guvernul o acordă dezvoltării durabile a Deltei Dunării prin implementarea unei Strategii integrate, care să poată fi finanțată prin mai multe programe operaționale sectoriale, precum și proiectului ”Îmbunătățirea sustenabilității financiare a ariilor protejate din Carpați”, proiect deja finanțat de UNDP-GEF (Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare), ce urmează să fie finalizat anul viitor.
În cadrul celei de-a doua sesiuni de dezbatere, având ca temă schimbările climatice, ministrul Rovana Plumb a punctat faptul că ”pentru atingerea obiectivului de 2 grade Celsius, trebuie să avem un cadru care să includă toate țările, dar, cel mai important, toate economiile și emițătorii majori, atât din țările în curs de dezvoltare, cât și din țările dezvoltate”.
În marja Consiliului de Mediu, la dejunul de lucru a fost abordat și subiectul privind evaluarea riscului exploatării gazelor de șist. În acest context, Comisia Europeană a informat că, până la sfîrșitul acestei luni, va da publicității rezultatele privind consultarea publică pe această tematică, însă fiecare stat membru poate să decidă asupra propriului mix energetic.