Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Vosganian: Pentru România este important să îşi extindă relaţiile economice în afara UE

Publicat: joi, 18 iulie 2013

Mexicul este primul obiectiv din zona Americii Latine în ceea ce priveşte priorităţile politicii comerciale pentru anul 2013, consideră ministrul Economiei, Varujan Vosganian, apreciind că pentru România este important să îşi extindă relaţiile economice în afara Uniunii Europene.
Aflat, în perioada 15-17 iulie a.c., în Mexic, în fruntea unei delegaţii a Ministerului Economiei şi a unei misiuni economice de promovare a industriei navale, ministrul Varujan Vosganian a avut întâlniri cu oficiali guvernamentali, printre care ministrul economiei, Ildefonso Guajardo Villarreal, şi ministrul afacerilor externe, José Antonio Meade Kuribreña, preşedintele Camerei Naţionale de Comerţ a Mexicului, reprezentanţi ai elitei diplomatice şi intelectuale, precum şi cu numeroase companii mexicane cu potential de dezvoltare de noi operatiuni comerciale si de cooperare economică cu România.
Partener strategic al României datorită potenţialului economic în continuă creştere, apartenenţei la NAFTA (The North American Free Trade Agreement) şi poziţiei de lider în America Centrală şi Caribe, Mexicul reprezintă o destinaţie de interes pentru oameni de afaceri şi investitori, a apreciat ministrul Vosganian.
Potrivit acestuia, interesul partenerilor mexicani a fost, de asemenea, unul crescut, punctele atractive pentru posibilii investitori fiind un nivel de impozit competitiv (16% în ISR), precum şi poziţia geografică strategică pentru a intra în Europa de Est, mai ales în Rusia, una dintre cele mai mari pieţe din regiune.
Principalul obiectiv al misiunii economice în Mexic este, în opinia ministrului Varujan Vosganian, generarea de investiţii reciproce şi consideră că perspectivele sunt în acest sens unele promiţătoare, având în vedere faptul că exporturile româneşti în Mexic au crescut în ultimii ani de peste patru ori, de la 19 mil USD (2009) la 88 mil USD (2012). Împreună cu reexporturile, volumul este de 173 milioane USD, cu un excedent al balanţei comerciale de 49 mil USD faţă de Mexic.
O componentă determinantă a creşterii schimburilor comerciale o reprezintă acţiunile de cooperare în producţia de componente auto şi explorarea rezervelor de petrol între operatori economici români şi mexicani.
În vederea stimulării de investiţii în ambele sensuri, Guvernul României intenţionează privatizarea activităţilor în sectoarele de energie electrică, gaz, cărbune, căi ferate, industria aeronautică, industria de apărare şi minerale neferoase.
Sunt, de asemenea, sprijinite proiectele noi, care implică valorificarea experienţei româneşti în industria echipamentelor pentru extracţia, transportul şi procesarea petrolului.
În perspectiva definitivării şi prezentării Strategiei naţionale de export, în toamna acestui an, ministrul român al economiei, Varujan Vosganian, a subliniat importanţa componentei de politică comercială şi relaţii economice externe în sedimentarea competitivităţii economiei româneşti.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=10003

Publicat de la data iul. 18 2013. Categorii ECONOMIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 iulie 2019, 7:35
 

N
Soare
19°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:51
Apus: 20:52
Prognoza 23 iulie 2019
Zi
 

N
Predominant înnourat cu furtună
26°C
Vânt: 7 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 8
Noapte
 

NE
Parţial înnourat cu precipitaţii
16°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 8
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-07-2019 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:00 si 07:00 In zona : Județul Cluj: Aghireșu, Baciu, Cășeiu, Mica, Căpușu Mare, Chinteni, Chiuiești, Cuzdrioara, Gârbău, Sânpaul, Câțcău, Vad, Mănăstireni, Așchileu, Izvoru Crișului;Județul Bistriţa-Năsăud: Bistrița, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi, Feldru, Telciu, Prundu Bârgăului, Nimigea, Rebrișoara, Josenii Bârgăului, Târlișua, […]

Loto

Horoscop

  • 220.696 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team