Rovana Plumb vrea introducerea celei de-a 9-a competență cheie – Green Key Competence

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a participat luni, 28 octombrie 2013, la cea de-a doua ediţie a Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, ce se desfășoară la Palatul Parlamentului, în perioada 28-29 octombrie.
Ministrul Rovana Plumb a deschis a doua sesiune plenară, ce a avut ca temă de dezbatere ”Mai puternici împreună: Strategia Dunării, echilibrul dintre dezvoltare economică şi ecologie”. În cadrul alocuțiunii, domnia sa a subliniat importanța fluviului Dunărea, dar mai ales problemele de mediu care pot apărea oricând și care pot fi soluționate prin cooperarea tuturor părților implicate.
”Probleme de mediu nu sunt oprite de granițe. Problemele de mediu sunt provocări transfrontaliere și singura manieră eficientă pentru a gestiona aceste probleme este într-un mod coordonat. Cooperarea este esențială și o abordare regională este necesară, altfel munca eficientă într-o țară poate fi ușor redusă de neglijența altora”, a completat ministrul Mediului.
Ministrul Rovana Plumb a continuat intervenția prin enumerarea a câtorva acțiuni concrete de colaborare transfrontalieră, acțiuni în care România s-a implicat activ, cum ar fi Danube Floodplain – reabilitarea ecologică, inclusiv stocarea volumului de inundații din toate țările bazinului dunărean, împreună cu Austria a participat la inițiativa de a consolida capacitățile de reacție rapidă dezastre, dar și proiectul derulat împreună cu Serbia și ICPDR, Danube Sturgeon Task Force, de a asigura o populație viabilă ale sturionului în acest fluviu atât de important.
Totodată, Rovana Plumb a făcut o propunere Forumului: ”Ca europarlamentar am inițiat împreună cu Comisia Europeană ideea de a avea a 9-a competență cheie – Green Key Competence – care este la intersecția dintre cunoștințe, aptitudini și atitudine. Știu că ETF (Europeean Training Foundation) a început deja să lucreze împreună cu statele non-membre UE în acest sens. Acum este timpul să ne alăturăm eforturilor lor și să facem o inițiativă care să fie a Dunării și rog membrii Forumului să ia act de această propunere. Angajamentul meu este de a implica toți actorii importanți, iar împreună cu colegul meu de la Ministerul Educației să depunem toate eforturile și să alocăm timpul necesar în vederea securizării trainingului profesorilor, care vor putea ulterior implementa cea de-a 9-a competență cheie”.
În ceea ce privește Strategia Dunării, ministrul roman al Mediului a afirmat că ”sunt încântată să vă informez că o acțiune foarte importantă a Strategiei Dunării, și anume, Joint Danube Survey a fost finalizată la sfârșitul lunii septembrie anul trecut. Acest demers unic la nivel mondial va permite experților de apă de a evalua mai bine starea mediului apei Dunării și să ia măsurile necesare în scopul de a păstra valorile de mediu și de a avea o resursă de apă potrivit pentru nevoile noastre economice și sociale”.
În marja Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, ministrul Rovana Plumb a avut o întâlnire cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politică Regională și cu reprezentanții Ungariei și Slovaciei.
*
Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării este organizat sub deviza „Mai puternici împreună pentru a fi mai puternici în lume”, un mesaj care îşi propune să scoată în evidenţă necesitatea de a continua îmbunătăţirea conectivităţii în regiunea Dunării în ceea ce priveşte lucrările de infrastructură, sistemele operaţionale de transport şi energie, reţelele de schimb de experienţă privind energia curată, turismul ecologic şi protecţia mediului sau perspectivele comune privind patrimoniul cultural, competenţele oamenilor şi comunităţile de afaceri.
Guvernul României şi Comisia Europeană organizează împreună Forumul Anual 2013 în Bucureşti, în perioada 28 – 29 octombrie. Evenimentul asigură continuitatea direcţiei strategice, încurajează parteneriatele, dezvoltă reţele şi promovează idei, proiecte, oameni şi capacităţi în întreaga macro-regiune dunăreană.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.