Rusia: Organizaţiile pentru drepturile omului, numite "agenţi ai străinătăţii"

Începând din luna februarie, angajaţii procuraturii împreună cu cei de la fisc verifică toate documentele de funcţionare ale organizaţiilor neguvernamentale din Rusia, în special cele care sunt finanţate din exterior.

Zilele trecute, ţinta verificărilor au fost filiala moscovită a prestigioasei organizaţii „Amnesty International” şi Asociaţia „Pentru drepturile Omului”.

Imediat după descinderea organelor de control, apărea şi câte o echipă de la NTV – post de televiziune loial Kremlinului, specializat pe realizarea de emisiuni în care sunt denunţate opoziţia şi militanţii pentru drepturile omului.

În unele regiuni din Rusia verificările au atins cote absurde.

La Samara funcţionează de 13 ani organizaţia „Aliance Francais”, prin intermediul căreia se predau cursuri de limba franceză studenţilor ruşi. Tinerii au fost chestionaţi de procurori pentru ce învaţă limba franceză, dacă nu au cumva de gând să emigreze în Franţa.

Verificările din ultima perioadă cad sub incidenţa unei legi intrate în vigoare la sfârşitul anului trecut. Legea respectivă obligă ONG-urile care beneficiază de finanţare externă să fie ţinute în evidenţe, ca „agenţi ai străinătăţii”, şi să fie prezentate astfel în toate comunicările sau activităţile publice.

Legea a generat critici dure din partea militanţilor pentru apărarea drepturilor omului, care susţin că politica actuală a Kremlinului nu face altceva decât să îngenuncheze şi mai mult societatea civilă din Rusia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.