Rusia profită din plin de divergențele dintre statele africane și Occident

Divergențele dintre statele africane și puterile occidentale îi vin mănușă Rusiei, notează postul CNBC. Din Libia şi Nigeria şi până în Etiopia şi Mali, Moscova a construit în ultimii ani alianţe strategice militare cheie şi un profil public din ce în ce mai favorabil.

Demersurile sunt centrate în jurul unei modalități simple de acțiune: oferirea de alternative ţărilor care au devenit nemulţumite de parteneriatele diplomatice occidentale.

Prin intermediul ONU, Moscova a oferit ajutor sub formă de asistenţă medicală, sprijin comercial, economic şi militar. Numai în ultimele două luni, Rusia a semnat acorduri de cooperare militară cu Nigeria şi Etiopia, cele două naţiuni fiind cele mai populate din Africa.

Reuters a detaliat cu puțin timp în urmă că politicienii americani au blocat o vânzare planificată de 1 miliard de dolari către Nigeria, din cauza acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului de către guvern.

O lună mai târziu, Rusia a semnat un acord cu administraţia preşedintelui Muhammadu Buhari pentru a furniza echipament militar, instruire şi tehnologie forţelor nigeriene.

O astfel de confluenţă de factori care deschid calea pentru influenţei ruse a avut loc şi în Etiopia.

Rusia a oferit sprijin guvernului prim-ministrului Abiy Ahmed după ce guvernele occidentale au respins răspunsul militar al forţelor sale la o insurgenţă din Tigray.

Etiopia a simţit, în special, că SUA se aliniază cu Egiptul. Imediat după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a evocat în continuare nemulţumirea țării sale, acuzând forţele din Tigray de „epurare etnică”, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu omologul etiopian Demeke Mekonnen, apoi Rusia a furnizat arme pentru a ajuta forţele guvernamentale din Tigray.

Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm estimează că Africa a atras 18% din exporturile ruseşti de arme între 2016 şi 2020.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.