Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

S-a încheiat Vacanţa de Paşte la Roşia Montană

Publicat: duminică, 19 mai 2013

Între 1 şi 6 mai 2013, Alburnus Maior şi Asociaţia Bucureşti au organizat la Roşia Montană Vacanţa de Paşte, un sejur atractiv cu ocazia sărbătorilor pascale în sprijinul comunităţii locale de la Roşia Montană. Timp de cinci zile, 40 de turişti români au luat parte la un program bogat în activităţi, menite să aducă oamenii mai aproape de cultura şi tradiţiile locului, de natura impresionantă a zonei, dar şi de poveştile roşienilor care, de peste 10 ani, se opun distrugerii zonei prin exploatarea minieră propusă la Roşia Montană.

Turiştii, cazaţi în casele familiilor din Roşia Montană, au sărbătorit Paştele cu bucate ţăraneşti, tradiţionale şi după obiceiuri specifice locului. Sărbătoarea a început încă din ajun cu Puşcatul, un obicei vechi de sute de ani. Organizaţi pe grupuri, alături de localnici, turiştii au dat salve simultane din zeci de tunuri poziţionate pe dealurile din sat.

Programul de sărbători a constat, de asemenea, într-o serie de şase tururi turistice organizate la cele mai importante şi reprezentative obiective naturale, arhitecturale şi de patrimoniu, pe străzile pitoreşti sau prin împrejurimile Roşiei Montane.

Turul Cianurii, unul dintre cele mai impresionate trasee, a pus în oglindă satul Geamăna al comunei Lupşa, îngropat în steril în urma exploatării de suprafaţă Roşia Poieni şi satul Corna al comunei Roşia Montană, afalt sub amenințarea de a deveni iaz de decantare pentru proiectul minier al companiei canadiene. În satul Corna, grupul de turişti a fost întâmpinat de Remus Cenuşă, meşter în lemn şi apicultor, care a ţinut un atelier de iniţiere în stupărit şi creşterea albinelor. Opozant al proiectului minier, Remus Cenuşă le-a transmis vizitatorilor că îşi va duce în continuare viaţa, netulburat de planurile companiei miniere.

Pe lângă Turul Cianurii, cele două asociaţii au organizat şi Turul Satului, Turul Istoric, al Naturii, al Bisericilor şi Turul Buciumului. Toate aceste tururi turistice au fost întregite de povestiri în jurul focului, unde localnicii au povestit despre legendele, istoria şi lupta lor pentru Roşia Montană.

“A fost pentru prima dată când am ajuns în Roşia Montană, un loc despre care credeam că este cenuşiu şi rece, fara nicio atracţie. Ei bine, am descoperit că totul este opus. Am fost uimit şi încântat de zona Roşiei Montane, de frumuseţea locurilor şi farmecul naturii. Am petrecut împreună cu soţia mea sărbătorile de Paşte într-un mod inedit, la care nici nu mă gândeam acum ceva vreme.”, a declarat Eugen Bejan, unul dintre turiştii participanţi la Vacanţa de Paşte.

“Am cunoscut oameni frumoşi, cu dragoste de pământ şi de viaţa pe care o duc, dar şi lupta pe care localnicii o duc, ceea ce m-a inspirat foarte mult“, a mărturisit Irina Turcu, un alt turist.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=6529

Publicat de la data mai 19 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

4 iunie 2020, 9:37
 

VSV
Soare
17°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 63%
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 5:32
Apus: 20:56
Prognoza 5 iunie 2020
Zi
 

SSV
Predominant înnourat
29°C
Vânt: 7 km/h SSV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

SV
Precipitaţii
15°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 300.693 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team