S-a stins o lumină: Dinu Săraru, a plecat o lume – lumea din lumină!

A plecat astăzi, 2 martie 2024, din lumea de sub cer scriitorul Dinu Săraru…! În loc ce rămâne?! O lume fără cer…, o lume în penumbre. Lumea din lumină pleacă odată cu geniul Dinu Săraru…!

Dureros…! Niciodată, nimeni nu se va mai naște, ca să îl poată înlocui…!

L-am întâlnit, n-am putut vorbi mult în fața sa, deși asta îmi propusesem. Aș fi vrut să îl ascult și să îi sorb toate cuvintele din cuvinte, într-o bucurie și înfrumusețare lăuntrică a mea, la care a contribuit propria-mi prezență în apropierea sa luminoasă.

Decisesem mai înainte, cu regizorul Nae Cosmescu, să îl vizităm – atunci se afla în convalescență după o suferință medicală –, dar vizita nu a mai avut loc, regizorul stingându-se din viață absolut imprevizibil.

I-am spus aceasta maestrului Săraru când l-am întâlnit, după câțiva ani, la restaurantul hotelului Marschal din București, împreună cu „Mareșalul”, „Mecena”, binefăcătorul artiștilor Ion Antonescu.

Mărturisindu-i că plănuisem să îl vizitez ca să îi spun nici eu nu știam ce, pentru că în fața unui scriitor și om de cultură infinit și nerepetabil în eternitate este imposibil să nu îți fugă pământul de sub picioare, mi-a răspuns: „Spune acum…” .

Niciodată poate că nu mi-am dorit mai mult să nu mă pierd cu firea, ca atunci, în acele clipe în care respirația îmi era greu încercată, iar timpul și spațiul mi se păreau o irealitate din exterioritatea mea.

Nu cred că noi conștientizăm la anvergura unei drame naționale că suntem contemporani ai unui zeu infinit și veșnic al culturii românești!

Nici că în ultima sa zi în lumea finită îl vom conduce pe drumul pururea fără întoarcere, fără ca mulți dintre noi să simțim și înțelegem ce pierdere grea, uriașă și iremediabilă ne este dat să suferim…?

Aurel V. Zgheran

Foto: Aurel V. Zgheran cu scriitorul Dinu Săraru, București, restaurantul hotelului Marshal, 8 mai 2019 împreună cu patronul hotelului, „mareșalul”, „Mecena”, „protectorul artiștilor” Ion Antonescu

Comments

comments

3 comentarii la „S-a stins o lumină: Dinu Săraru, a plecat o lume – lumea din lumină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.