Să readucem dragostea

Așa s-a intitulat, după excelenta piesă compusă de Luminița Dobrescu, concertul ce a făcut arhiplină sala mare a Teatrului Național pe data de 23 august.

Nu, să nu vă închipuiți că a fost o reuniune a nostalgicilor fostei sărbători naționale, dar nostalgici au fost – e vorba de cei care cred în continuare cu tărie în muzica de valoare, care merge la suflet și emoționează, inclusiv datorită versurilor, și este reconfortant să vezi o mie de spectatori cântând cot la cot cu protagonistul, nimeni altul decât Paul Surugiu-Fuego.

 

Pentru că artistul a fost sărbătorit chiar în ziua sa de naștere – niciodată n-am văzut atâtea buchete de flori, aranjamente florale (unul trimis din lojă de Mirabela Dauer), cadouri, semn al unei adevărate adorații, în special din partea publicului feminin, căruia melodiile romantice de dragoste ale interpretului îi merg la inimă.

În cazul acestuia asistăm la un adevărat cult, în foyer discurile, posterele, fotografiile lui se vindeau ca pâinea caldă, admiratorii poartă tricouri cu numele lui, nemaivorbind de faptul că, așa cum am amintit, cântecele sale sunt cunoscute pe dinafara de toată suflarea ”paulistă”.

Fenomen des întâlnit în Occident, este rar la noi și poate că într-o zi cineva se va apleca să-l studieze cu seriozitate și fără ironiile ieftine pe care le întâlnim nu o dată la unii reprezentanți tineri din mass-media.

Cineva spunea că Paul Surugiu-Fuego este ”fiul pe care și l-ar dori orice mamă” – respectuos, cald, iubitor, sensibil – așa explicându-se, în parte, tandrețea cu care este înconjurat de publicul feminin. Cealaltă proporție se datorează repertoriului, mereu excelent ales, îmbinând muzicalitatea cu poezia autentică.

În concertul de față acest ultim aspect a fost exemplificat de melodiile pe versurile semnate de Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Aurel Storin sau de mai tinerii poeți Narcis Avădănei (căruia Asociația culturală ”Regal d Art” i-a editat de curând un impresionant volum antologic) și Adrian Artene – nu numai în cântece, dar și în momente poetice tulburătoare, aduse la rampă de actorul Paul Surugiu-Fuego.

Artist al Poporului în Republica Moldova, interpretul a inclus în program, firește, câteva din marile șlagăre încredințate lui de compozitorii basarabeni Gheorghe Mustea (care i-a și dirijat lui Fuego la Chișinău un concert de zile mari în acompaniamentul unei orchestre simfoice) –  ”Noroc” și Yan Raiburg – ”Sărut femeie, mâna ta”, ”Cântați cu mine”, ”Ce seară minunată!”, titluri binecunoscute, reluate la unison de întreaga sală.

Am asistat la știință repertorială, de alternare a genurilor și a ritmurilor, de o gradație a emoțiilor, în acest sens spectacolul fiind un model. Protagonistul a apelat la creații ale unor compozitori valoroși, între care Temistocle Popa, la piese internaționale, a propus și cunoscute compoziții proprii, cum ar fi ”Ce bine-a fost”, ”Ți-am adus un măr”, ”Rănit din iubire”, ”Acasă”, ”Eu nu te-ntreb”, ”Ziua mea”, dar a oferit și gustate momente cu prelucrări folclorice.

Două gustate colaje folclorice a interpretat excelenta formație de acompaniament Prestige Orchestra, care s-a distins și printr-un potpuriu internațional, un emoționant remember Laura Stoica, precum și prin colaborarea cu participanții. Astfel, solista formației, Iuliana Ghinea, a cântat în duet cu Paul Surugiu-Fuego șlagărul ”Iubirea înflorește primăvara”, iar Prestige Orchestra a fost alături de protagonist și de duetul Alesis în piesa de mare succes ”Mi-e dor de Bucureștiul de-altădată”, alături de dansatorii formației Alesis.

Și dacă tot ne învăluise dulcea nostalgie a vremilor de demult, invitații de onoare Alesis (Alina și Romeo Negoiasă) au dat viață împreună cu Prestige Orchestra unei colecții de refrene de muzică ușoară din perioada interbelică. Vocea de aur Alesis, Alina Negoiasă, a impresionat încă o dată cu frumoasa compoziție a soțului său, ”Aș vrea”.

Paul Surugiu-Fuego a fost sărbătorit cum se cuvine la împlinirea a 45 de ani, printr-un spectacol care a avut toate ingredientele: o sală arhiplină cu un public entuziast și cunoscător, invitați remarcabili, Alesis și Prestige Orchestra, balet, sonorizare de clasă, lumini, surprize.

La final, protagonistul a semnat mai bine de o oră autografe admiratorilor veniți din întreaga țară, dar și din străinătate! Chiar că a fost ”o seară minunată”, un omagiu adus muzicii de calitate, cu respect pentru valori și pentru public…

Octavian URSULESCU

Comments

comments

One thought on “Să readucem dragostea

  • 12 octombrie 2021 la 1:09
    Permalink

    A fost un concert grandiosm, am petrecut alături de Paul, momente unice, de neuitat! Felicitări, Paul, mulțumim pentru tot ce ne oferi! ❤️

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.