Sala ”Dumitru Lupu”, la Giurgiu

Atunci când s-a inaugurat sala ”Ileana Popovici” la teatrul din Giurgiu, în prezența artistei, inițiatorii, în frunte cu Daniela Bardan, manager al Bibliotecii județene ”I. A. Bassarabescu”, și-au exprimat regretul că nu se va putea întâmpla același lucru – ne referim la participarea celui omagiat – la inaugurarea sălii ”Dumitru Lupu” la Școala gimnazială de arte ”Victor Karpis”, unde regretatul muzician a fost cândva elev. Important este însă gestul acesta de cinstire a memoriei unui artist de mare valoare, ceea ce nu se prea întâmplă în alte localități din țară, în frunte cu Capitala…Mitică (așa cum apărea în buletin) Lupu ținea enorm la orașul său natal, de altfel în această zi specială, după evenimentul de la școală, toți invitații s-au deplasat la sediul bibliotecii județene, unde a fost plantat un stejar în acordurile imnului bibliotecii, compus chiar de Dumitru Lupu.

Nu pot uita seara din anul 1971, de la ”Pop-Clubul” pe care-l țineam împreună cu regretatul meu frate Florin-Silviu Ursulescu la celebrul ”303”,  în incinta unei săli a Politehnicii bucureștene. Nu știu dacă Mitică era deja student la Conservator (unde a absolvit secția…canto clasic!), dar a cântat minunat alături de formația sa giurgiuveană, Rod.

Între oaspeții de onoare din sală s-au numărat cea de care am scris mai sus, Ileana Popovici, sora sa, actrița Magda Popovici, poeții Gheorghe Tomozei și Cezar Ivănescu, acesta din urmă implicat și în spectacol, alături de frumoasa actriță de la teatrul din Pitești Dora Chertes.

Am divagat puțin tocmai pentru că întotdeauna compozitorul rememora cu emoție anii de studiu la Școala de muzică din Giurgiu și sunt sigur că de Acolo de Sus a lăcrimat văzând dragostea și respectul cu care i-a fost rostit numele de toată lumea – oficialități (în frunte cu președintele Consiliului județean Dumitru Beianu și primarul Adrian Anghelescu), cei nu mai puțin de 16 profesori ai școlii (în frunte cu Cristina Tudorie, actuala directoare, și cea de la care a preluat mandatul, Mariana Iliescu), elevi, foști colegi și vecini, melomani cunoscuți (Doru Chiriacescu), artiști, reprezentanți ai mass-media, inclusiv de la cele trei posturi TV locale.

N-am asistat niciodată la un asemenea eveniment în care într-o sală ticsită de lume să nu lipsească nici una din personalitățile locale, un alt exemplu de urmat pe care Giurgiu îl dă orașelor cu mai mari pretenții: Marian Damian, Ionel Muscalu (vice-primari), Carmen Pețanca (Centrul județean pentru promovarea și conservarea culturii tradiționale), Șerban Crăciunescu (director al Direcției județene de cultură), Virgil Pețanca, de la Centrul cultural ”Ion Vinea” (manager al orchestrei simfonice ”Valahia”), Petra Ochișor și mulți alții, a căror prezență ne-a făcut să înțelegem câtă importanță s-a acordat la nivel local acestui eveniment.

Iar în primul rând au stat doi artiști care l-au prețuit enorm pe Dumitru Lupu și au venit special, mai ales că acum locuiesc chiar în județul Giurgiu, la Bolintin-Deal – interpreta, compozitoarea, poeta Camelia Florescu și compozitorul, solistul și chitaristul Bela Andrași, ambii și redactori la Radio ProDiaspora.

A plutit o emoție aparte pentru fiecare dintre noi la intrarea în sala de concerte a școlii, pășind pe sub plăcuța aurie cu numele lui Dumitru Lupu…Acest demers a prins contur în mandatul directoarei Mariana Iliescu, profesoară de oboi, așa încât dânsa a fost în prim-planul acțiunii, pregătind o primă surpriză alături de profesorii Diana Danilov, Maria Uță, Ion Stan și Vlad Ionuț Mosor.

Este vorba de programul oferit de un cor alcătuit din 35 de elevi din toate clasele, de la I (da, ați citit bine!) la VIII, ale Școlii gimnaziale de muzică, adorabili în vestimentațiile identice și prin patosul pus în interpretarea a două șlagăre compuse de Dumitru Lupu.

Să nu uităm că acesta a fost inițiatorul festivalului ”Mamaia copiilor”, care se desfășoară și astăzi cu mult succes, fiind unul dintre creatorii foarte apropiați de muzica ușoară pentru copii și adolescenți, din această categorie făcând parte și cele două titluri abordate, ”Samba florilor” și ”O minciună gogonată”.

În felul acesta ajungem la cele două invitate de onoare, fiica lui Dumitru Lupu, Dumitrana-Teodora Lupu (actualmente regizoare, a urmărit cu ochii înrourați întregul spectacol, amintindu-ne că ea a lansat, când era un copil cu zeci de premii internaționale, ”Samba florilor”…), și văduva (îmi displace teribil termenul) muzicianului – soția, dar și interpreta preferată, căreia i-a dedicat neuitate cântece de dragoste, Ileana Șipoteanu.

Ileana este acum nu doar o vedetă a muzicii ușoare, dar și actriță și profesoară la Universitatea ”Ovidius” din Constanța.

A impresionat asistența faptul că Ileana Șipoteanu, privind cu duioșie tabloul lui Dumitru Lupu aflat lângă ea pe scenă, nu i-a spus niciodată Mitică sau ”soțul meu”, ci ”Maestrul”, șoptind parcă refrenul marelui șlagăr ”Ce mult te-am iubit”…

Să nu vă închipuiți însă cumva că a fost o întâlnire impregnată de tristețe, nici compozitorului, cunoscut pentru umorul său, nu i-ar fi plăcut așa ceva.

Între melodii, Ileana Șipoteanu a povestit cu mult haz întâmplări amuzante, a retrăit alături de noi episoade puțin cunoscute din viața și din cariera lui Mitică Lupu.

Nu pot uita că am prezentat-o de sute de ori, inclusiv în comuna sa natală din județul Argeș, Rucăr, de multe ori în spectacolele Teatrului ”Al. Davila”, unde orchestra era dirijată de viitorul ei soț, dar și la festivalul de la Mamaia.

Legat de Mamaia n-a putut, râzând, uita ziua în care, după concurs, a întrebat-o pe Camelia Florescu, finalistă și ea, dacă știe ce a luat, la care frumoasa olteancă i-a spus: ”Mențiune”. ”Dar tu?”. ”Eu premiul II!”. La un viitor concert la Giurgiu cele două bune prietene au promis public că vor cânta împreună melodii lansate la acea ediție a festivalului de pe litoral, care pe atunci era o forță, impunea voci și cântece.

Nu putem uita rolul de catalizator al energiilor și promotoare de frunte a inițiativelor culturale al Danielei Bardan, manager al Bibliotecii județene.

Cu persuasiune, dânsa a convins (nici nu i-a fost foarte greu, dânșii fiind mari iubitori de artă) bărbații din fruntea județului și a municipiului să adopte o serie de măsuri benefice, între care și cele de care am amintit, inaugurarea sălilor purtând de-acum încolo numele Ilenei Popovici și al lui Dumitru Lupu.

În cuvântul său, directoarea bibliotecii județene, unde s-au lansat discuri, dar și cărți legate de lumea muzicii, a precizat că proiectul ”Sala Dumitru Lupu” a prins contur în iulie 2023, amintind de implicarea revistei ”Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor în toate proiectele.

În ce privește această colaborare am pornit de la ideea că o publicație trebuie să fie activă, să țină legătura cu cititorii, în acest caz cu melomanii.

Pe această linie se înscriu întâlnirea cu publicul giurgiuvean din toamna anului trecut, precum și faptul că ”Actualitatea Muzicală” (alături de ”Ultima Oră” sau posturi de radio și TV) este partener media la cele mai importante manifestări muzicale: Festivalul național al romanței ”Crizantema de aur” de la Târgoviște, Festivalul internațional de muzică ușoară ”George Grigoriu” de la Brăila, Festivalul de romanțe ”Te-aștept pe-același drum” de la Zlatna.

La multe din acestea UCMR acordă premii speciale, iar Școlii de muzică din Giurgiu UCMR și revista ”Actualitatea Muzicală” i-au făcut în câteva rânduri donații de cărți și partituri. Cea mai recentă donație a avut loc la sediul principal al Bibliotecii județene.

Este vorba de un parteneriat educațional încheiat cu Școala gimnazială nr. 1 Oinacu, reprezentată un grup de zeci de elevi iubitori de muzică, sub conducerea directoarei Mădălina Oprișan.

Cu această ocazie a fost interpretat de excelentul cor al școlii, în primă audiție (mondială, te joci?), imnul școlii, în acompaniamentul la pian al directoarei Școlii gimnaziale de arte ”Victor Karpis”, prof. Cristina Tudorie.

Și iată cum cercul se închide, fiindcă următoarea interpretare a imnului, alături de alte cunoscute piese corale, va avea loc pe scena Sălii ”Dumitru Lupu”…

Octavian URSULESCU

    
 
 

Comments

comments

2 comentarii la „Sala ”Dumitru Lupu”, la Giurgiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.