Saltimbancii politici – intre tragicomedie si dezastru

Napoleon Bonaparte spunea ca, in politica (!), prostia nu este nicidecum un handicap. Si, cum prostia nu este nicaieri in lume sanctionata cu pedeapsa capitala – altfel, tind sa cred ca am asista la o dramatica reducere a populatiei planetare – numarul prostilor politici pare sa creasca nestingherit, direct proportional cu cel al populatiei Terrei.

Ca sa fiu bine inteles, atunci cand vorbesc despre „prosti politici”, ma refer la detinatorii de drept – alesi cu majoritate sau minoritate de voturi in foruri legislative ori numiti in functii executive – ai unei combinatii indigeste de ingrediente definitorii in speta, indiferent de orice afinitate doctrinara: o deconcertanta lipsa de informatie de specialitate, un cert minimalism profesional, un indestulator parerism agresiv, o tantosa suficienta intelectuala, o inspaimantatoare precaritate culturala – incepand cu grave lacune de cunoastere a limbii materne, trecand prin abisale gauri sapate cu nonsalata in lista lecturilor fundamentale din perioada formarii scolare si liceale si terminand cu un sincer analfabetism structural si functional – si, nu in ultimul rand, o sfidatoare lipsa de inteligenta emotionala, sustinuta de o zdrobitoare absenta a empatiei.

Interesant este, insa, ca pe plaiuri mioritice, pe masura ce populatia Romaniei descreste, iar sporul natural se prabuseste, numarul prostilor politici nu se diminueaza in conformitate. Din contra. Ceea ce ma face sa cred, fie ca resursele umane ale activului de baza de partid sunt dedicate identificarii si promovarii cu obstinatie a prostilor politici – ceea ce, dintr-o perspectiva cinica, ar putea fi considerat un exercitiu de machiavelism „inteligent” – fie ca, paradigma politica autohtona este pur si simplu prizoniera resurselor umane ale populatiei tarii, in ansamblul ei – ceea ce ar fi de-a dreptul trist. Personal, tind sa cred ca prima varianta este cea care ne dezvaluie adevarul…!

Asistam, asadar, la un veritabil spectacol de circ, de un prost gust eclatant, populat cu clovni periferici, ticalosi autentici si saltimbanci derizorii. O adunatura de personaje grotesti, incapabile sa inteleaga, sa discearna, sa gandeasca, sa vorbeasca, sa se manifeste in termenii fie si ai unui minimalist exercitiu intelectual. Mult mai grav, desigur, este faptul ca aceste personaje – cu exceptionalele exceptii de rigoare, marginalizate si izolate, de cele mai multe ori…! – nu au nici cea mai vaga tentatie a exersarii politicului in interesul public.

Ce alaturare de atuuri (?) devastatoare pentru tara!

Intreaga poveste carnavalesca isi revarsa pestilentialele tuse neoproletcultiste, mai gaunoase decat tezele din iulie ’71 ale tovarasului impuscat, prin verbele si ideile fara noima si fara rusine ale unui guvern si ale unui parlament pline de personaje halucinante cum ar fi: tovarasul prim-agricultor de nadejde al tarii, olguta englezista, condamnatul sef de partid, lingaul promotor de legi procoruptie, deplorabilul multiplu divortat si parat liberal. Ca sa ii amintim doar pe cei mai vajnici corupatori ai bunului simt si pe cei mai perseverenti demolatori ai statului de drept.

Gasca saltimbancilor politici isi va petrece astfel zilele, lunile si anii postelectorali, la adapostul unei majoritati anesteziate de spagile guvernamentale si ai unei minoritati (?) revoltate, care a refuzat din nefericire sa voteze in decembrie 2016.

Intru dezastrul economic si democratic, cu conotatii tragicomice, pe care nu cred ca cineva il va putea evita…!

Daniel Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.