Sănătatea se cultivă în familie şi se antrenează prin sport

Copiii noștri sunt cei care ne înseninează viața, pentru ei găsim resurse nebănuite de energie și în numele lor facem toate eforturile omenești posibile ca ei să fie sănătoși și fericiți, iar cea mai bună soluție este, fără îndoială, activitatea sportivă.

Dezvoltare prin mișcare

Mişcarea e joacă şi bucurie, iar sportul, adică mişcarea după reguli, nu doar că răspunde energiei pe care o au cei mici, dar îi şi ajută în procesul lor de dezvoltare.

Structura sistemului osteo-articular este în continuă transformare, atât oasele, cât şi cartilajele fiind nevoite să facă faţă unor diferite etape de creştere.

Sportul face diferenţa între oasele unui copil şi cele ale unui adult, copiii fiind mai rezistenţi la fracturi. Cartilajul de creştere face posibilă creşterea în lungime a oaselor până la 17-18 ani.

Primii ani, precum şi preadolescenţa sunt două perioade în care ritmul de creştere al copiilor este accelerat, practic cresc ca din apă, cum auzim adesea că exclamă un adult care nu a văzut în mod constant un copil.

Dacă în copilăria mică nu putem vorbi de sport decât arareori, preadolescenţa poate fi adesea o perioadă cu dificultăţi cauzate tocmai de acest ritm de creştere, mai ales atunci când copilul nu este încurajat să facă mişcare şi în loc să alerge i se dă un device care îl ţine departe de un stadion, de o sală de sport, un bazin de înot, de mişcare în aer liber.

Impulsul de creştere în perioada de preadolescenţă este amplificat de începerea activităţii hormonale şi nimic nu e mai potrivit în această perioadă decât sportul, hrana adecvată şi un mediu emoţional armonios.

Atenția specialiștilor în domeniu

Având învedere toate presiunile exercitate asupra sistemului osteo-articular al copilului, sportul trebuie să fie dublat de supravegherea constantă a specialiştilor în recuperare medicală.

Deformările coloanei vertebrale, cele mai frecvente afecţiuni din această arie la copii, sunt datorate unei posturi greşite, ghiozdanului şcolar încărcat sau,pur şi simplu, avalanşei de trăiri emoţionale care îl fac pe preadolescent să lase umerii şi capul în jos, adesea cu un device în mână.

Sportul şi recuperarea medicală vor face din  preadolescentul preocupat de ecran, un tânăr care va privi înainte, va avea mai multă încredere în el şi îşi va asigura o dezvoltare a scheletului potrivită unei mase musculare superioare, capabil să facă faţă provocărilor vieţii de adult.

Prevenție pentru a nu ajunge la tratament!

Desigur, atunci când aceste deformări sunt mai pronunţate, recuperarea din cabinet şi sălile special este completată de dispositive medicale.

NU sedentarismului!

Sedentarismul este principalul duşman al dezvoltării armonioase a sistemului osteo-articular al copilului, iar certificatul medical prin care mulţi părinţi îşi scutesc copiii de orele de sport de la şcoală este, de fapt, permisul de intrare în viaţa de adult cu povara unui organism privat de condiţii optime de dezvoltare.

Sfatul nostru? Faceţi un serviciu copiilor şi duceţi-i la sport, petreceţi cu ei câteva ore săptămânal în aer liber, în mişcare. Vizitele dumneavoastră la cabinetele medicale vor fi doar pentru a vedea progresele medicale apărute.

ASOCIAȚIA MEDICILOR ȘI SPECIALIȘTILOR KINETOTERAPEUȚI DIN FOTBAL, alături de ROMGAZ, aleg să militeze împreună pentru sănătatea micilor sportivi.

PERFORMANȚĂ ȘI SĂNĂTATE”, o campanie de informare și conștientizarea importanței recuperării medicale, susținută de ROMGAZ!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.