Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Sărbătorile de iarnă pun o presiune mai mare pe bugetele românilor

Publicat: miercuri, 12 decembrie 2018

Finalul de an este una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere financiar pentru români. Potrivit statisticilor, în ultimii 5 ani între 65% și 80% din veniturile lunare sunt cheltuite pentru sărbătorile de iarnă. Presiunea este mai mare și pentru că trei sferturi dintre români își fac cumpărăturile cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun[1].

Și, cu toate că în ultimii 5 ani salariul mediu net a crescut cu aproximativ 44%, creșterea bugetulului alocat cadourilor de Crăciun nu a fost direct proporțională, ci a fost mai mare. Cadourile îi costă mai mult pe români în 2018 față de acum 5 ani, când pentru acestea românii alocau 470 lei față de 780 lei cât se estimează că vor plăti anul acesta[2].

Românii cumpără cadouri pentru familie

Mulți dintre ei fac schimb de cadouri în familie, 65% dintre aceștia oferă un cadou partenerilor, 56% copiilor, 29% părinților, conform unui studiu Reveal Marketing Research 2016.

Nevoile pe care doresc să și le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se împrumută. Potrivit Statista, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri

 

de consum[3]. Astfel, 19% dintre români apelează la o soluție de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, depășind populația Marii Britanii care ne urmează cu 17%.

Cheltuielile neprevăzute destabilizează ușor bugetul românilor

Iar această realitate vine în contextul în care situația financiară a românilor nu arată pozitiv nici în alte sectoare ale vieții. Potrivit Eurostat, românii se clasează în top 5, la nivelul UE, la capitolul bunurilor și serviciilor considerate necesare, dar pe care nu și le pot permite[4]. Astfel, românii sunt în top 5 restațieri la plata ipotecii, chiriei, facturilor la utilități, iar dacă apare o cheltuială neprevăzută, românii n-o pot gestiona cu ușurință. Cu toate acestea, gradul de îndatorare al românilor este în creștere, potrivit BNR[5].

Statisticile arată că mulți dintre români se îndatorează pentru bunuri și servicii considerate necesare. Dacă am face un exercițiu și ne-am gândi cât înseamnă cheltuielile de Crăciun dacă le transformăm în ore de muncă? De exemplu, să luăm un kilogram de portocale, care ar costa 3,99 lei. Dacă transformăm acest cost în minute, 1 kilogram de portocale reprezintă 34,7 minute din cele 168 de ore pe care le muncește un om într-o lună, plătit cu salariul minim pe economie sau 0,3% din venitul lui pe o lună. Pentru cineva plătit cu salariul mediu pe economie, 1 kg de portocale înseamnă 15 minute din 168 de ore pe care le lucrează într-o lună.

Fiecare persoană resimte diferit fiecare cheltuială pe care o are, de aceea deciziile trebuie luate rațional și cu sprijinul unui consilier care îți înțelege situația” declară Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar Program Banometru.

 

Pentru o gestionare mai bună a bugetului astfel încât cheltuielile lunii decembrie să nu ne destabilizeze financiar, specialiștii Banometru recomandă:

 1. Planificați-vă cheltuielile lunii decembrie și țineți cont că sărbătorile durează doar 3 zile.
 2. Cumpărați cadourile din timp și profitați de toate campaniile de reduceri.
 3. Dăruiți celor dragi lucruri de care chiar au nevoie.

 

Banometru este un program de educație financiară pentru adulți care oferă gratuit beneficiarilor atât informație de bază, cât și consultanță personalizată, pentru a-i ajuta să ia decizii financiare sănătoase și în cunoștință de cauză. Asociația pentru Relații Comunitare gestionează programul cu susținerea ING România.

 

[1] Studiu 4Service, https://4service-group.com/ro/institute-of-service/market-reviews/3479-studiu-ce-si-cum-cumpara-romanii-de-craciun

[2] Date statistice INS salarii nete medii, http://www.insse.ro/cms/ro/content/castiguri-salariale-din-1991-serie-lunara

[3] Studiu statista.com, https://www.statista.com/statistics/495330/christmas-consumers-going-into-debt-in-europe/

[4] Studiu Eurostat 2017, https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/keyfigures/

[5] Statistică monetară și financiară BNR, http://bnr.ro/Credite-acordate-gospodariilor-populatiei-5771.aspx#peloc

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=107180

Publicat de la data dec. 12 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

29 februarie 2020, 12:43
 

N
Predominant însorit
8°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 61%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 6:54
Apus: 18:03
Prognoza 1 martie 2020
Zi
 

S
Înnourat
14°C
Vânt: 4 km/h S
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

SE
Noros
3°C
Vânt: 0 km/h SE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-02-2020 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:15 si 05:30 In zona : Județul Dolj: Calafat, Băilești, Poiana Mare, Moțăței, Ciupercenii Noi, Maglavit, Cetate, Plenița, Galicea Mare, Desa, Unirea, Rast, Piscu Vechi, Ghidici, Negoi, Seaca de Câmp, Catane;Județul Mehedinţi: Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Vânju Mare, Gogoșu, Jiana, […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-02-2020 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : conform textului Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN  Interval de valabilitate: 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00Zone și […]

Loto

Horoscop

 • 268.165 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team