Sarmizegetusa Regia, redeschisă pentru turişti
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia s-a redeschis luni pentru vizitatori, după ce, timp de patru săptămâni, din perimetrul sitului au fost tăiaţi şi scoşi afară 80 de copaci bolnavi şi bătrâni, care se puteau prăbuşi şi pune în pericol monumentul UNESCO.
„Operaţiunile s-au finalizat cu o săptămână mai devreme. În ultima săptămână s-au desfăşurat mai multe lucrări de igienizare posibile pe timp de iarnă. Ele vor continua şi în primăvară, când vremea se va încălzi”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Sorin Vasilescu.
Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost închisă pentru turişti pe 22 ianuarie, după ce administraţia sitului a primit aprobările necesare în vederea tăierii şi extragerii din zonă a unui număr de 103 copaci bolnavi. Din motive care ţin de siguranţa monumentului, din cetate au fost extraşi 80 de arbori, un sfert dintre aceştia fiind deja căzuţi la pământ din cauza furtunilor din anii trecuţi.
Specialiştii în istorie şi administraţia cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia susţin că tăierile de arbori efectuate în perimetrul sitului istoric nu au afectat integritatea monumentului UNESCO, acestea desfăşurându-se sub o strictă supraveghere arheologică.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se află în administrarea CJ Hunedoara din anul 2013. De atunci, autorităţile au monitorizat şi starea în care se află arborii din perimetrul sitului UNESCO.
Potrivit autorităţilor judeţene, de-a lungul anilor, la fiecare furtună mai puternică s-au înregistrat căderi de arbori, lucru care a pus în pericol integritatea monumentului, dar şi viaţa oamenilor.
Peste 70.000 de turişti au vizitat anul trecut cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, numărul celor care au ajuns în fosta capitală a Daciei fiind mai mare cu 16% comparativ cu anul 2016.
Sursa: AGERPRES