Satele americane „înoată” în bani

Statele americane au trecut în doar câteva luni de la agonie la extaz. Nu demult s-au confruntat cu ruina, acum înoată în bani, scrie „Politico”. Și asta e ceva cu totul nou pentru autoritățile locale. întreprinderile imploră muncitorii să se întoarcă, iar Congresul, în cele din urmă, a venit  cu „un munte de ajutor”.

Încurajați de veniturile fiscale mai mari și de sutele de miliarde de dolari care curg de la guvernul federal, statele americane lansează vaste proiecte de transport, reduc stimulentele și chiar achită datorii.

Nimeni nu ar fi visat vreodată că vom avea acest tip de finanțare”, se bucură președintele Senatului din New Jersey, Steve Sweeney, un democrat al cărui stat tocmai a adoptat un buget cu un surplus de miliarde de dolari.

Ca întotdeauna când este vorba despre bani – iar în cazul SUA sunt foarte mulți – infuziile massive de capital au stârnit lupte lupte între toate tipurile de formațiuni rivale, de la politicieni la lobby-iști cu privire la cheltuirea banilor și când și la înființarea unor dezbateri în masă despre ceea ce este mai important: cheltuirea banilor acum pentru a stimula economia sau economisirea pentru probleme viitoare.

Stimulente, proiecte, achitări de datorii

New Jersey a avut atât de mulți bani în plus, încât nu numai că a efectuat prima plată integrală în sistemul de pensii al statului în ultimii 25 de ani, dar a depășit-o cu 505 milioane de dolari, peste  alocarea a 3,7 miliarde de dolari pentru atenuarea datoriilor.

Guvernatorul californian Gavin Newsom, un democrat care se confruntă cu alegeri în septembrie, folosește o creștere a numerarului – peste 100 de miliarde de dolari surplus de venituri și ajutor federal pentru a stimula două treimi din rezidenți, pentru a construi locuințe pentru persoanele fără adăpost și oferă acoperire Medicaid pentru rezidenții neasigurați cu vârsta de peste 50 de ani.

Și în Florida, finanțarea suplimentară a contribuit la achitarea a 200 de milioane de dolari pentru livrarea cărților la casele de copii și pentru a oferi bonusuri de 1.000 de dolari pentru profesori și directori, o prioritate pentru guvernatorul republican Ron DeSantis.

În total, până la acest moment, statele și localitățile americane au primit 350 miliarde de dolari în ajutor direct din Planul de salvare american, care trebuie cheltuit până la sfârșitul anului 2024, plus ajutor suplimentar pentru a sprijini școlile și distribuția vaccinurilor.

Guvernatorul din New Jersey, Phil Murphy, a încheiat laun moment dat un acord pentru a împrumuta aproximativ 4 miliarde de dolari pentru a compensa pierderile anticipate de venituri din pandemie, apoi, în scurt timp, situația s-a inversat, iar surplusul de miliarde de dolari a generat o explozie în spatele scenei politice – unii au dorit să plătească datoria umflată a statului, alții să pompeze în mai mulți bani în sistemul de pensii. În cele din urmă, s-au reușit ambele.

Acest buget ne-a oferit o oportunitate extraordinară și fără precedent de a ne reimagina cum ne-ar plăcea să funcționeze economia noastră, școlile noastre, locurile de muncă și comunitățile noastre”, afirmă trezorierul de stat Elizabeth Maher Muoio.

Povestea schimbărilor fiscale din Florida a fost, de asemenea, remarcabil de rapidă. În martie, parlamentarii se uitau la un deficit bugetar proiectat de aproape trei miliarde de dolari, apoi, în doar câteva săptămâni, au venit miliarde de dolari de la guvernul federal, așa că s-au plătit lucrări de transport și un nou program de combatere a creșterii nivelului mării și a problemelor inundațiilor. Printre altele…

În California au venit atât de mulți bani, încât liderii locali nu au prididit să-i cheltuiască și au fost sfătuiți s-o lase mai ușor cu proiectele, întrucât birocrația nu face față lansării atâtor programe noi simultan.

Chiar și Rhode Island, un stat care are un sistem de previziune a veniturilor care este considerat standard de aur de către agențiile de rating, a înregistrat venituri mai mari decât așteptările. Parlamentarii au adoptat rapid un buget care scutește mai multe întreprinderi de impozitare pe împrumuturile Programului de protecție a salariilor și au direcționat mai mulți bani pentru locuințe la prețuri accesibile.

Roxana Istudor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.