Scandal în fotbal după ce un fan rapidist a incendiat la Cluj steagul Ungariei

„Federaţia Română de Fotbal şi echipa naţională de fotbal a României îşi prezintă pe această cale scuzele faţă de Federaţia de Fotbal Ungară, de echipa naţională de fotbal a Ungariei, de cetăţenii acestei ţări şi de statul ungar pentru gestul iresponsabil comis de un inconştient cu ocazia jocului FC CFR 1907 Cluj – FC Rapid Bucureşti, din cadrul etapei a 23-a a campionatului Ligii I.

Relaţiile dintre forurile fotbalistice ale celor două ţări sunt excelente. FRF, care nu este organizatoarea campionatului Ligii I, a transmis mai departe Ligii Profesioniste de Fotbal scrisoarea primită aseară din partea federaţiei ungare, pentru ca această sesizare să fie analizată de Comisiile LPF abilitate, fapt care între timp s-a şi întâmplat”, se arată în comunicatul FRF.

Şi primul-ministru Victor Ponta condamnă gestul „inacceptabil” al fanilor echipei de fotbal Rapid Bucureşti care la meciul de la Cluj-Napoca, disputat luni împotriva echipei locale CFR Cluj a incendiat drapelul Ungariei.

„Acest gest nu poate fi scuzat de nimic. Resping categoric astfel de manifestări iresponsabile şi inacceptabile pentru o societate care doreşte să promoveze şi să trăiască în valorile europene ale toleranţei, ale prieteniei şi inclusivităţii. Sper ca dincolo de sancţiunile sportive, Jandarmeria să-i identifice pe cei care au înţeles să-şi susţină echipa în acest mod reprobabil şi să aplice legea cu maximă rigoare”, a spus Ponta.

Primul-ministru subliniază faptul că astfel de gesturi sunt respinse de societatea românească, ele reprezentând „excese ale unor persoane cantonate într-o serie de stereotipuri şi prejudecăţi ce trebuie combătute cu fermitate în spaţiul public”.

„Manifestări de acest gen nu îşi au locul în nicio societate europeană a secolului XXI şi cu atât mai puţin într-o arenă sportivă. Guvernul României cere respect pentru însemnele naţionale ale oricărui stat, precum şi respectarea simbolurilor naţionale ale statului român”, a adăugat Ponta.

Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi a UDMR, Mikó Imre, va intenta plângere penală împotriva suporterilor echipei Rapid București care la meciul de fotbal de luni, 18 martie, disputat la Cluj cu echipa locală CFR au dat foc steagului ungar. De asemenea UDMR a efectuat un denunţ cu autor necunoscut la Poliţie şi Federaţia Română de Fotbal.

Secretarul general al UDMR Kovács Péter, a declarat că în plângerea penală adresată procuraturii Cluj, este invocat articolul 317 al Codului Penal, conform căreia instigarea la discriminare, la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Kovács Péter a relatat totodată că în denunţul efectuat la Poliţia Română se face referire la articolele 10. şi 20. a legii nr. 4/2008, al căror prevederi interzic suporterilor competiţiilor sportive săvârşirea de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea ori scandarea de injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare împotriva celorlalţi spectatori.

De asemenea, în baza aceleiaşi legi, monitorii de securitate care supraveghează comportamentul spectatorilor trebuie să interzică afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionate acestea.

„Este de apreciat faptul că Federaţia Română de Fotbal a considerat necesară condamnarea celor implicaţi în acest caz, demonstrând astfel, că se împotriveşte oricărui tip de manifestări discriminatorii” a declarat Kovács Péter în legătură cu acest subiect.

Suspendarea terenului Rapidului, dictată după ce drapelul Ungariei a fost incendiat la Cluj, îi nemulţumeşte pe fanii din Giuleşti.

Dan Teodorescu, şeful Ligii Suporterilor Rapidişti, consideră că sancţiunea LPF este mult prea aspră.

„Nu suntem de acord cu gestul care s-a petrecut la Cluj. A fost un incident izolat, dar LPF ne-a judecat şi executat la urgenţă, că în decembrie 1989. La noi nu s-a mai sesizat nimeni când tricolorul a fost ars la unele meciuri din prima ligă maghiară, iar blogurile ultrasilor maghiari sunt pline cu instigări la ură rasială. Când ungurii ne-au ars steagul cum a fost? Astfel de gesturi vin ca urmare a toleranţei faţă de actele de xenofobism şi rasism din ultima vreme, la vederea cărora autorităţile au închis ochii sau le-au tratat cu prea mare indulgenţă”, a spus Dan Teodorescu pentru ProSport.

Presa de la Budapesta a relatat incidentul petrecut în timpul jocului dintre CFR Cluj şi Rapid, din etapa cu numărul 23 a Ligii I, iar oficialii Federaţiei Ungare de Fotbal (MLSZ) au reacţionat oficial.

„MLSZ a trimis o scrisoare oficială Federaţiei Române de Fotbal în urma incidentelor de la meciul dintre CFR Cluj şi Rapid, când au fost scandate expresii extremiste şi a fost incentiat un drapel al Ungariei. Pentru incidente similare, FIFA şi UEFA au suspendat stadionul nostru”, se arăta într-un comunicat al forului de la Budapesta.

Un suporter rapidist a incendiat, luni, în timpul partidei CFR Cluj – Rapid (scor 0-0), în sectorul rezervat galeriei oaspete, un drapel al Ungariei.

În urma acestui incident, FC Rapid a fost sancţionat de Comisia de Disciplină a LPF cu disputarea unui meci fără spectatori (cu Pandurii) şi o penalitate sportivă de 30.000 de lei. De asemenea, clubul organizator, CFR Cluj, a primit o penalitate sportivă de 10.000 de lei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.