Scandalul privatizării CFR Marfă: Mănescu se spală pe mâini. Ponta îl acuză pe Băsescu

Ministrul Transporturilor Ramona Mănescu a dat duminică semnalul că nu se va implica în privatizarea CFR Marfă, subliniind printr-un comunicat de presă că răspunderea aparține secretarului de stat Cristian Ghibu, cel care conduce Comisia de privatizare (și despre care s-a zvonit că l-a vrut înlocuit din funcție atunci când a preluat mandatul, fapt cu care n-a fost de acord premierul Victor Ponta; Ghibu a fost de altfel cel care a condus efectiv ministerul în perioada în care Ponta a fost ministru interimar al Transporturilor, după demisia lui Relu Fenechiu). „Având in vedere comunicatul transmis de către Grup Feroviar Roman referitor la privatizarea SNTFM CFR Marfă SA, ministrul transporturilor, doamna Ramona Mănescu, a cerut domnului secretar de stat Cristian Ghibu, președinte al comisiei de privatizare, și consultanților Deloitte și Musat și Asociații, ca în cursul zilei de luni 14 octombrie 2013, să transmită un punct de vedere fundamentat privind evoluția, momentul și pașii următori în această privatizare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor, care redă și o declarație asumată de Ramona Mănescu. „Este datoria domnului Ghibu ca, împreună cu consultanții, să gestioneze acest proces de privatizare în favoarea statului român, care l-a învestit cu această responsabilitate, încă din februarie 2013, atunci când a fost numit la conducerea comisiei de privatizare și mai târziu în septembrie 2013, când a semnat contractul de privatizare cu câștigătorul licitației. Încă de la debutul mandatului de ministru i-am cerut domnului secretar de stat Ghibu să se concentreze pe ducerea la bun sfârșit a procesului de privatizare” a declarat Ramona Mănescu, potrivit comunicatului remis de MT.

Ce legătură vede Ponta între posibilul eșec al privatizării CFR Marfă și un ORDIN venit de la Băsescu

Premierul Victor Ponta a comentat duminică la Bacău posibilul eșec al privatizării CFR Marfă, care s-ar putea consfinți luni, atunci când expiră termenul până la care Grup Feroviar Român ar trebui să achite restul de 170 de milioane de euro pentru a intra în posesia companiei. Ponta a pus în legătură eventuala ratare a privatizării cu declarațiile recente ale lui Traian Băsescu, potrivit cărora „orice om vede că privatizarea CFR Marfă va face mai devreme sau mai târziu subiectul unei anchete a DNA”. „În mod sigur doamna ministru și cu cei din Comisia de privatizare o să anunţe mâine exact ce măsuri au de luat. Acum însă, știţi şi dvs, după ce preşedintele a dat ordin să fie toţi luaţi de DNA, funcţionarii, pe bună dreptate sunt foarte temători”, a spus Ponta.

Băsescu, AVERTISMENT pentru Ponta

Administrația Prezidențială a reacționat duminică, prin intermediul unei declarații a purtătorului de cuvânt Bogdan Oprea, după ce premierul Victor Ponta afirmase că posibilul eșec al privatizării CFR Marfă ar putea fi pus în legătură cu „ordinul” dat de Traian Băsescu Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de a ancheta procesul de privatizare. Mesajul transmis de Băsescu prin intemediul purtătorului de cuvânt sună ca un avertisment. „Niciun funcționar al statului român, niciun membru al Guvernului și nici chiar prim-ministrul Guvernului României nu trebuie să se teamă de justiție dacă știu că au respectat legea. Dacă, însă, vreun funcționar, vreun membru al Guvernului sau chiar domnul prim-ministru însuși a încălcat legea, atunci au toate motivele să fie temători. Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta trebuie să înțeleagă că funcționarii și înalții funcționari, fie că vorbim chiar și despre prim-ministrul Guvernului României, nu se bucură de protecție în fața instituțiilor statului atunci când încalcă rigorile legilor și condițiile de privatizare a unor mari companii”, se arată în declarația lui Bogdan Oprea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.