Siderat de România: Cronica unei privatizări eşuate – George LUCIAN

Numai fraierii au crezut că privatizarea CFR Marfă va fi un succes garantat al echipei Ponta. Din dealul Cotrocenilor, cu ceva zile mai devreme, fostul căpitan de cursă lungă avertiza asupra posibilului eşec a companiei invocând şi domnia sa, ca şi domnul Gruia, legislaţia şi suspecta grabă a autorităţilor guvernamentale de a se vedea cât mai rapid în conturi cu milioanele. Conform unei devize a cărei efect avea să se facă resimţit ceva mai târziu: ” Prost nu e cine cere, ci cine dă!” Vă sună cunoscut, nu? Numai că domnul Gruia a simţit mirosul de putregai de la mijloc şi acum încearcă pe cât posibil efectele nocive ale bulgărelui ce stă să se prăvale pregătit să nimicească totul in cale.

Spre deosebire de un alt mare răsunător succes al privatizării: OLTCHIM, aici au lipsit lecţiile de cultură muzicală ale lui Vulpescu, mai nou în cărţi pentru a fi recompensat pentru antitalentul său de mare coordonat în ale privatizării. A lipsit circul marca DD, Gruia fiind cu mult mai discret în afirmaţii. Nu vom şti niciodată dacă Diaconescu ar fi repus pe linia de plutire combinatul, aşa cum nu vom mai şti niciodată dacă şi CFR Marfă îşi va fi revenit. Cert e că toate aceste privatizări trebuiau făcute de faţadă şi mai apoi să se tărăgăneze întregul proces. Guvernul trebuie să fie în rol de victimă, să se dea de ceasul morţii că a vrut, dar nu a avut cu cine şi prin urmare să demareze vânzarea la bucată a secţiunilor acestor coloşi. Spre satisfacţia sponsorilor din campaniile electorale ce îşi freacă bucuroşi palmele că au mai pus mâna pe o vacă de muls.

Judecând drept, întrebarea care se pune în logica lucrurilor: mai există logică în ceea ce se întâmplă la nivel înalt în România? Pentru că după cum reacţionează ministreasa Mănescu, copilotul Ponta şi marinerul Băsescu, numai logică nu e în gândirea lor. Ba dimpotrivă, totul e un stupid joc de grădiniţă în care frustrările şi neîmplinirile fiecărui actant, dorinţa de a omorî capra vecinului pentru că e mai arătoasa sunt la ordinea zilei. Mai degrabă i-ar asculta pe cei de la care au împrumutat stilul de joc, mai mult ca sigur că ar da nişte răspunsuri mai inteligente ca ale lor.

Dincolo de uluitoarele scene oferite de „elita” politichiei autohtone, un gust amar se instaurează printre cetăţenii obişnuiţi. Aceia care i-au trimis cu speranţă în 2012 să repare ce alţii au stricat in ultimul deceniu. Un gust amar generat de neputinţa de a mai putea schimba ceva, de a mai oferi o şansă industriei locale în cursa pentru supravieţuire, aşa cum au făcut-o polonezii, un etalon pentru statele fost comuniste şi ei moştenitori ai unui dezastru economic la un moment dat.

La noi, la români, nimic nu pare a se mai direcţiona spre normalitate. Iar luminiţa de la capătul tunelului se stinge uşor. Precum zgomotul produs de industria românească, precum marii coloşi ai săi, precum glasul roţilor de tren de la CFR Marfă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.