Scandalul senatorul Puiu Haşotti – Asociaţia ACCEPT, departe de a fi stins

Asociaţia ACCEPT consideră că nesancţionarea de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a declaraţiilor lui Puiu Haşotti la adresa homosexualilor este o decizie „ruşinoasă şi regretabilă”, preşedintele CNCD Csaba Asztalos spunând că a fost luată decizia „legală şi corectă”.

Asociatia ACCEPT isi exprima surprinderea pentru modul in care autoritatea competenta a statului roman in materia discriminarii, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a procedat la solutionarea cazului Puiu Hasotti, ignorand plangerea sa depusa in data de 23 aprilie 2013.

In opinia senatorului Hasotti homosexualii sunt “bolnavi” iar relatia dintre doua persoane de acelasi sex “nu este o stare fireasca”, “nu este o relatie naturala”. Senatorul Hasotti a facut o diferentiere intre homosexuali si persoanele heterosexuale într-un context negativ; spre deosebire de heterosexuali, homosexualii sunt “bolnavi”. Standardele internationale califica homosexualitatea ca fiind o caracteristica a identitatii sexuale a unei persoane (a se vedea United Nations, Human Rights Committee, Toonen v. Australia (No. 488/1992, ICCPR)). Dreptul afectat de comportamentul senatorului este dreptul la demnitate al persoanelor, drept confirmat prin Decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curtii Constitutionale si prin art. 15 din OG 137/2000, parte din legislatia prin care CNCD poate lua decizii.

Desi retine faptul ca libertatea de exprimare in cazul politicienilor nu este un drept absolut si califica declaratiile senatorului Hasotti drept nepotrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public, institutia CNCD l-a absolvit pe senator de raspunderea legala. ACCEPT considera ca lipsa sanctionarii declaratiilor considerate chiar de catre CNCD drept homofobe este o decizie rusinoasa si regretabila. Induce concluzia ca politicienii romani nu sunt cetateni care trebuie sa cunoasca si sa respecte legile Romaniei, inclusiv cele ce previn si combat discriminarea pe diferite criterii.

„CNCD redevine pe zi ce trece tot mai mult institutia gandita de Adrian Nastase la inceputul anilor 2000, in fata obligatiilor Romaniei de a implementa Directivele europene antidiscriminare: o institutie decorativa, captiva politic si lipsita de determinare in a sanctiona derapajele discriminatorii. Recomandarile CNCD nu doar ca vor fi ignorate de cei carora le sunt adresate, dar creeaza un spatiu de impunitate pentru politicieni, care pot spune nestingheriti orice, oricui, oricand, travestindu-si opiniile personale in declaratii politice”, a declarat Florin Buhuceanu, director executiv ACCEPT.

De cealată parte, într-un comunicat remis presei, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii anunta ca a dezbatut si a solutionat autosesizarea numarul 5A/2013, ca urmare a audierii domnului Hasotti, cu privire la presupusele declaratii discriminatorii Eu nu am absolut nimic sa le reprosez homosexualilor, ii consider doar niste oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare fireasca, nu este o relatie naturala, motiv pentru care, dupa parerea mea, nu are absolut nicio sansa”. Domnul Hasotti a sustinut in cadrul audierii faptul ca afirmatiile sale sunt nepotrivite, neconforme cu realitatea si a declarat ca nu este homofob. Ca urmare a audierii, Colegiul director a decis cu 6 voturi pentru si un vot impotriva ca declaratiile supuse analizei nu constituie fapte contraventionale conform art. 2 si art . 15 din O.G nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

CNCD considera ca declaratia se incadreaza in limitele libertatii de exprimare, nu contine elemente de incitare sau o amenintare directa si evidenta la adresa unei comunitati astfel incat sa se impuna inteventia statului printr-o sanctiune juridica.

De asemenea, Colegiul director atrage atentia ca astfel de declaratii nu sunt potrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public. Ca atare, Colegiul director condamna public astfel de declaratii considerandu-le ca fiind homofobe si reitereaza apelul catre persoanele care detin functii publice sau sunt formatori de opinie in societate sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatoriu, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse.

Conform pesurse.ro, mai mulți europarlamentari au trimis o scrisoare  Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, în care se arată îngrijoraţi de afirmaţiile senatorului român, care ar putea duce la o creştere a discriminării persoanelor homosexuale.  Totodată, PE solicită preşedintelui CNDC investigarea „declaraţiilor calomnioase” precum şi un răspuns public şi convingător.

„Fiind senator şi fost ministru al Culturii, suntem extrem de îngrijoraţi că afirmaţiile domnului Haşotti ar putea trece drept indiscutabile şi ar putea duce la o creştere a discriminarii şi posibil la violenţă împotriva persoanelor homosexuale, bisexuale şi transsexuale. Ca organism principal în România care are misiunea de a sprijini valorile privind respectarea minorităţilor, drepturile omului şi nediscriminarea – inclusiv în contextul legislaţiei europene – sperăm că CNCD va investiga aceste declaraţii calomnioase şi le va răspunde public şi convingător (…). Sperăm că veţi primi aceste îngrijorări cu deschidere şi că le veţi da curs”, se arată în textul scrisorii.

Discutiile au pornit după ce deputatul Remus cernea a declarat că vrea să iniţieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex, susţinând că acest model este aplicat în mai multe ţări europene.

Chiar dacă acum regretă, Puiu Hasotti a fost taxat dur de către Ong-uri, dar şi de politicieni.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.