Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Se caută obstacolele care restricționează în UE accesul la profesiile reglementate

Publicat: miercuri, 02 octombrie 2013

Comisia Europeană(CE) a adoptat o comunicare prin care se anunță începerea unei evaluări a reglementărilor naționale privind accesul la profesii. Profesiile reglementate sunt profesiile în cazul cărora accesul este condiționat de posesia unor calificări specifice sau pentru care utilizarea unui titlu specific este protejată, de exemplu, farmaciștii sau arhitecții.

 Motivele care ar putea sta la baza acestor restricții sunt bine întemeiate, spre exemplu, protecția consumatorilor. Cu toate acestea, condițiile prea restrictive de acces la anumite profesii pot descuraja sau chiar împiedica tinerii să intre pe piața forței de muncă. Diferitele regimuri de reglementare pot face dificilă depunerea de candidaturi de către profesioniștii calificați pentru posturi vacante din alte state membre.

Îmbunătățirea accesului la profesii, în special prin intermediul unui mediu de reglementare mai proporțional și transparent în statele membre, ar facilita mobilitatea profesioniștilor calificați pe piața unică și furnizarea transfrontalieră de servicii profesionale. Aceasta ar putea avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra situației ocupării forței de muncă și ar trebui să consolideze creșterea economică, în special deoarece numai serviciile profesionale totalizează aproximativ 9% din PIB în Uniunea Europeană.

Pentru a oferi o imagine mai completă a obstacolelor care afectează accesul la profesiile reglementate și exercitarea acestor profesii, se publică, de asemenea, astăzi un raport privind constatările reexaminării inter pares referitoare la forma juridică și la cerințele în materie de acționariat, desfășurate în temeiul directivei privind serviciile . Aceste cerințe, care adesea se adaugă la restricțiile privind accesul la profesii, ar putea împiedica înființarea de filiale și practicile multidisciplinare.

Michel Barnier, comisarul pentru piața internă și servicii, a declarat: „În ciuda eforturilor noastre, mobilitatea profesioniștilor în interiorul Uniunii Europene este încă redusă. Condițiile pentru accesul la anumite profesii pot fi complexe, greoaie și foarte adesea pot varia mult de la un stat membru la altul. Acest fapt descurajează lucrătorii să caute și să găsească un loc de muncă în alte state membre. Sunt convins că o trecere în revistă de către statele membre a profesiilor reglementate, urmată de efectuarea unei identificări și a unei evaluări a obstacolelor în calea accesului la profesii poate reprezenta un exercițiu util. Nu este vorba despre dereglementarea profesiilor sau de sancționarea statelor membre, ci mai degrabă despre asigurarea unui acces mai bun la serviciile profesionale prin reexaminarea structurilor de intrare care promovează cel mai bine un sistem simplificat, proporțional, sigur și transparent.”

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=15582

Publicat de la data oct. 2 2013. Categorii MAPAMOND, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

29 februarie 2020, 12:45
 

N
Parţial însorit
9°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 57%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:54
Apus: 18:03
Prognoza 1 martie 2020
Zi
 

S
Înnourat
14°C
Vânt: 4 km/h S
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

SE
Noros
3°C
Vânt: 0 km/h SE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-02-2020 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:15 si 05:30 In zona : Județul Dolj: Calafat, Băilești, Poiana Mare, Moțăței, Ciupercenii Noi, Maglavit, Cetate, Plenița, Galicea Mare, Desa, Unirea, Rast, Piscu Vechi, Ghidici, Negoi, Seaca de Câmp, Catane;Județul Mehedinţi: Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Vânju Mare, Gogoșu, Jiana, […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-02-2020 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : conform textului Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN  Interval de valabilitate: 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00Zone și […]

Loto

Horoscop

  • 268.165 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team