Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Surprizele din noul proiect de lege a sănătăţii

Publicat: miercuri, 02 octombrie 2013

Potrivit unui nou proiect de lege pus în dezbatere publică de reprezentanţii ministerului Sănătăţii, de la 1 februarie 2014, peste 300 de afecţiuni nu vor mai fi tratate în regim de internare. De asemenea, în proiectul de lege se mai stabileşte tipul şi numărul de analize la care un român are dreptul în decursul unui an şi se menţionează foarte clar numărul de consultaţii la care avem dreptul într-un an. Odată ce depăşim numărul va trebui să scoatem bani din buzunar.

Nu s-a stabilit deocamdată cât va costa în plus o consultaţie sau o analiză faţă de cele stabilite în pachetul de bază sau ce costuri vor avea poliţele de asigurări complementare.

Accesul la serviciile medicale din spitale se va diminua, conform noului proiect de lege a săntăţii. Pe lângă limitarea numărului de consultaţii gratuite la care vor avea dreptul dacă proiectul de lege va fi adoptat în această formă, pentru zeci de afecţiuni, pacienţii nu vor mai fi internaţi, ci vor fi trataţi în ambulator. Potrivit proiectului de act normativ, consultațiile medicale ar putea fi de trei feluri: scurte, standard și complexe.

Astfel, o consultația scurtă (consultaţia de nivel A) va avea o durată medie de 5 minute și va consta în ascultarea de către medic a istoriei bolii pacientului și o examinare clinică limitată. Consultaţia poate fi dată la cabinetul medicului sau domiciliul pacientului şi, cu acest prilej, se face „managementul limitat al bolii” – prescriere de medicație, concediu medical, urmărire indicații igienico-dietetice, bilet de trimitere – și o înregistrare a informației clinice în dosarul pacientului.

Consultația standard (sau consultaţie de nivel B) va avea o durată medie de 20 de minute şi va cuprinde anamneza detaliată, examinarea clinică specifică specialității, stabilirea planului de investigații cu interpretare, stabilirea planului de management al bolii inclusiv acte de suport – prescripție, concediu medical, scrisoare medicală, înregistrarea detaliilor clinice în dosarul pacientului.

Consultația lungă sau complexă (consultaţie de nivel C) va avea o durată medie de 40 de minute și va cuprinde anamneza detaliată, examinarea clinică specifică specialității, stabilirea planului de investigații și interpretare, stabilirea și implementarea planului de management al bolii care va fi transmis și medicului de familie, acordarea îngrijirii preventive și consiliere specifică specialității, înregistrarea datelor clinice.
Printre afecţiunile pentru care spitalele nu vor mai face internări se numără anumite boli de inimă şi tipuri de hepatită, ulcer sau diabet. De asemenea, un bolnav cu coaste fracturate nu va mai putea fi internat.

TOATE SERVICIILE MEDICALE INCLUSE ÎN PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE ASISTENŢĂ PRIMARĂ

Pacienţii care au până în 39 de ani, o consultaţie la 3 ani

Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii, un bolnav de cancer, de exemplu, are dreptul la maximum șase consultaţii la policlinică, în decursul unui an. Pentru unele boli cronice pacienţii vor avea dreptul la maximum patru consultaţii, iar în cazul afecţiunilor acute, o consultaţie şi un control.

Şi consultaţiile la medicul de familie sunt limitate. Pentru pacienţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani, statul mai asigură doar o consultaţie la 3 ani, iar pentru cei peste 40 de ani, o singură vizită la medic pe an.

Potrivit ministrului Eugen Nicolaescu, reformarea sistemului de sănătate trebuie urmărite câteva priorităţi: modificarea legii sănătăţii şi a statutului spitalelor, noua lege a malpraxisuslui, organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, dar şi o nouă lege privind veniturile personalului medical.

LISTA COMPLETĂ A BOLILOR PENTRU CARE NU TE MAI POŢI INTERNA

LISTA COMPLETĂ A PROGRAMELOR NAŢIONALE DE SĂNĂTATE CARE SUNT INCLUSE ÎN PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ

LISTA COMPLETĂ A SERVICIILOR MEDICALE INCLUSE ÎN PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ DE AMBULATORIU

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=15580

Publicat de la data oct. 2 2013. Categorii SĂNĂTATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 octombrie 2019, 13:02
 

NE
Ceaţă
12°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:39
Apus: 18:21
Prognoza 23 octombrie 2019
Zi
 

SE
Înnourat
23°C
Vânt: 0 km/h SE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă; Se vor semnala : Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m.

Loto

Horoscop

  • 235.296 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team