Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Se infiinţează un fond de salvare a băncilor de 1,1 miliarde de lei

Publicat: luni, 15 aprilie 2013

Statele UE vor înfiinţa un fond de salvare a băncilor finanţat de către acestea cu resurse echivalente cu cel putin 1% din valoarea depozitelor garantate. Fondul va fi utilizat pentru salvarea băncilor aflate în pragul colapsului.

Fondul de salvare (rezolutie bancara) trebuie sa ajunga la resurse de minimum 1% din depozitele garantate constituite la bancile din tara in termen de pana la 10 ani, perioada in care contributiile bancilor vor fi desfasurate uniform. Fondul de rezolutie se adauga fondurilor de garantare a depozitelor bancare constituite in fiecare stat membru UE.

In cazul in care proiectul de directiva va fi aprobat, pentru Romania acest fond ar trebui sa se ridice la 1,1 miliarde de lei, dat fiind ca, potrivit ultimelor date, valoarea totala a creditelor garantate aflate in plafonul de garantare de 100.000 de euro este de circa 113 miliarde de lei.In contextul directivei discutate de CE, rezolutia reprezinta restructurarea unei institutii financiare in vederea asigurarii continuitatii functionarii activitatilor sale esentiale, mentinerii stabilitatii financiare si restaurarii, in totalitate sau partial, a viabilitatii bancii respective.

In situatia in care fondul de rezolutie a utilizat, inainte de incheierea perioadei de 10 ani, finantari de peste 0,5% din valoarea depozitelor garantate la nivel national, perioada in care fondul trebuie sa atinga tinta de 1% poate fi prelungita cu pana la 4 ani.

Dupa depasirea perioadei initiale, in cazul in care resursele financiare ale fondului vor scadea sub jumatate din pragul de 1% din soldul depozitelor garantate, contributiile percepute de la banci vor fi de minimum 0,15% din depozitele garantate pe an.

Fondul de rezolutie va percepe anual contributii de la banci, care vor fi stabilite pro rata fata de valoarea pasivelor minus fonduri proprii.

Fondul se va incadra intr-un sistem european de finantare a procedurilor de rezolutie. Fondurile de rezolutie din diferite tari se vor putea imprumuta reciproc in anumite conditii, iar sistemele de finantare vor fi mutualizate in cazul rezolutiei unui grup bancar, potrivit proiectului de directiva.

Astfel, daca un grup bancar european intra in procedura de rezolutie, vor fi putea fi utilizati si banii din fondurile de rezolutie constituite in statele unde functioneaza subsidiare ale acelei entitati.

In privinta utilizarii banilor, fondul national de rezolutie va putea garanta activele sau pasivele unei banci aflata in procedura de rezolutie, ale subsidiarelor sale, a unei asa-numite bridge-institution sau a unui vehicul de administrare de active; efectua imprumuturi catre banca aflata in rezolutie si celelalte institutii amintite anterior; respectiv, cumpara active de la institutia aflata in rezolutie.

Sursă: Bancherul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4664

Publicat de la data apr. 15 2013. Categorii FINANȚE - BĂNCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

10 iulie 2020, 23:04
 

ENE
Predominant senin
23°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 52%
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:41
Apus: 21:00
Prognoza 11 iulie 2020
Zi
 

E
Parţial însorit
33°C
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

E
Senin
17°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 309.744 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team