Secretarul general al Consiliului European, despre Băsescu: Protectorul Constituţiei şi al statului de drept

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliul European, a declarat, miercuri, că președintele Traian Băsescu este protectul Constituției și al statului de drept din România, informează  B1TV.

„Este o onoare să primesc această decoraţie din partea dumneavoastră. Vă consider un bun prieten al meu şi al Consiliului Europei şi o persoană care a servit România şi, pot să spun, (care este n.r.) cu cel mai mare nivel de integritate protectorul Constituţiei şi statului de drept în această ţară.

Pentru mine este o mare plăcere să primesc această consideraţie acum, când pot constata că România este o democraţie foarte stabilă şi are un parcurs mult mai bun decât alte ţări din această regiune, inclusiv din punct de vedere economic”, a afirmat Jagland.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat miercuri, 20 martie, decretele de decorare a secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, și a șefului Secretariatului Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Thomas Markert.

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite în relaţia cu ţara noastră, pentru sprijinul constant în lupta pentru combaterea corupţiei şi a abuzului de putere, pentru protecţia libertăţii de expresie a cetăţenilor şi a presei, pentru o justiţie independentă pusă în slujba respectării legii, președinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Mare Ofiţer secretarului general al Consiliului Europei, domnul Thorbjørn Jagland.

Totodată, președintele României, Traian Băsescu, a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Comandor șefului Secretariatului Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Thomas Markert, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia remarcabilă în adoptarea în ţara noastră a unor legi fundamentale la nivelul standardelor europene, precum şi pentru promovarea valorilor democratice, a drepturilor omului şi a statului de drept.
Decorările au fost făcute la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a primit miercuri, 20 martie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, şi pe Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).

În cadrul întrevederii, preşedintele României, Traian Băsescu, a vorbit despre importanța expertizei celor două instituții europene în ceea ce privește respectarea justiției, a normelor care guvernează principiile vizând drepturile și libertățile cetățeanului, precum și pentru asigurarea funcționării democratice a instituțiilor statului de drept.

Traian Băsescu a afirmat, totodată, că, după evenimentele din vara anului 2012, s-a putut constata că instituțiile din România au rezistat unor presiuni politice exercitate dincolo de limitele cadrului juridic european, care asigură echilibrul puterilor într-un stat democratic şi că aceasta a fost o probă care a dovedit soliditatea instituţiilor respective.

Printre alte teme abordate în cadrul discuţiilor s-au numărat şi rolul important pe care ar trebui să-l aibă recomandările Comisiei de la Veneţia în viitorul proces de revizuire a Constituţiei României, situaţia politică din Republica Moldova şi evoluţiile din Balcanii de Vest.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.