UDMR: Despre regionalizare merită discutat doar în contextul datelor şi indicilor economici

Este corectă abordarea UDMR, prin care doreşte orientarea dezbaterii privind regionalizarea, spre un plan profesional – a fost concluzia discuţiei bilaterale pe care delegaţia UDMR a purtat-o la Bruxelles cu secretarul general al Comitetului Regiunilor, conform unui comunicat de presă al UDMR.
Prezentăm comunicatul de presă al UDMR pe acest subiect:
„Secretarul general al UDMR, Kovács Péter a informat pe partenerul său de discuţii, Gerhard Stahl referitor la faptul că, politicienii din România poartă discuţii exclusiv politice atunci când cu un creion în mână, redesenează regiunile din România, iar dezbaterile vizează aproape mereu caracterul etnic al reorganizării regionale. În opoziţie cu aceasta, UDMR este singura formaţiune politică, care argumentează prin analize şi date furnizate de specialişti în favoarea caracteristicilor ce întăresc coeziunea teritorială a regiunilor istorice.

Secretarul general Gerhard Stahl a declarat: Comitetul Regiunilor recomandă statelor membre, ca în procesul de reorganizare a regiunilor de dezvoltare, să aibă în vedere ca acestea să fie cât mai avantajate în capacitatea lor de absorţie a fondurilor europene.  Bruxelles nu cere ca regiunile să devină unităţi administrative şi astfel să beneficieze de competenţe mai puternice din partea guvernului, deoarece aceasta în sine încă nu reprezintă o capacitate mai mare de absorţie a fondurilor. Deciziile de acest gen se află în atribuţia exclusivă statelor membre.

Kovács Péter a subliniat că acestea se află în deplină concordanţă cu poziţia UDMR, întrucât, alături de specialişti, Uniunea consideră că există un pericol real ca, actuala centralizare bucureşteană să fie înlocuită de o nouă centralizare a puterii, de această dată la nivel regional. “Evaluările şi analizele noastre au demonstrat clar, că regiunile cu valori istorice, lingvistice şi culturale similare sunt mai puternice, se dezvoltă mai eficient din punct de vedere economic şi social, în timp ce în regiunile actuale, artificial create, s-a accentuat foarte mult nivelul de discrepanţă dintre judeţele mai bogate şi cele mai sărace. De aceea avem convingerea, că judeţele din Ţinutul Secuiesc şi cele din Regiunea Partium trebuie să constituie fiecare în parte, regiuni coerente” – a formulat în intervenţia sa, secretarul general al UDMR.
În cadrul acestei întâlniri, secretarul general al Comitetului Regiunilor a promis că va urmări cu atenţie procesul de reorganizare regională din România, şi vor fructifica/ utiliza rezultatele analizelor primite din partea specialiştilor UDMR.

Comitetul Regiunilor apreciază favorabil lansarea Iniţiativei Cetăţeneşti pentru  protejarea minorităților naționale
Cu ocazia dialogului bilateral părţile prezente şi-au exprimat opiniile privind conturarea iniţiativei cetăţeneşti europene. Vincze Loránt, secretarul responsabil pentru relaţii internaţionale a UDMR a relatat secretarului general al Comitetului Regiunilor, aspectele de fond ale iniţiativei, scopul partenerilor fondatori, respectiv domeniile în care iniţiativa solicită măsuri din partea instituţiilor UE.
“Iniţiativa sprijină adoptarea de măsuri în domeniile conexe păstrării identităţii naţionale, precum. folosirea limbii materne, învăţământ, cultură, politică regională, reprezentare a intereselor, egalitate în şanse, antidiscriminare şi mass-media. Într-o Europă a regiunilor, dorim să protejăm şi să promovăm valorile lingvistice şi minoritare regionale, iar din acest motiv ne dorima ca şi Comitetul Regiunilor să devină partener de sprijin al iniţiativei fondate de FUEN, UDMR şi Partidul Popular din Tirolul de Sud.”- a formulat Vincze Loránt.
Gerhard Stahl şi-a exprimat aprecierea vizavi de faptul că iniţiativa cetăţenească priveşte spre viitor, vrea să depăşească constrângerile care de multe ori blochează UE, creând astfel o solidaritate europeană, întărind regiunile şi promovându-le ca valori ce protejează caracteristicile locale. Secretarul general a promis în numele Comitetului Regiunilor, că după înregistrarea cu succes a ICE  la Comisia Europeană, organismul european reprezentat de persoana sa, va deveni partener de sprijin al iniţiativei cetăţeneşti.

Expoziția „Libertate și Artă fără frontiere” a fost vernisată la Parlamentul European
Parlamentul European (PE) a găzduit, la Bruxelles, marți seara, la invitația deputatului european (UDMR, PPE) Iuliu Winkler, și cu sprijinul deputatului Sógor Csaba, vernisajul expoziției retrospective de artă contemporană „Libertate și Artă fără frontiere” organizată de Fundația Inter-Art din Aiud, județul Alba.
Expoziția cuprinde lucrări de pictură și sculptură aparținând unui număr de 82 de artiști din 52 de țări de pe întreg mapamondul, precum și lucrări semnate de 16 tineri artiști, sub 16 ani, din 5 țări. Lucrările din cadrul acestei expoziții reprezintă rodul taberelor internaționale de creație organizate anual la Aiud de Fundația Inter-Art.
Evenimentul din Bruxelles reprezintă un popas remarcabil al expoziției „Libertate și Artă fără frontiere” în periplul său pe la sediul ONU de la New York, în Viena, Vichy sau Rabat, după cum înseamnă și încununarea stăruinței și energiei depuse, în ultimii ani, de artiștii reuniți în cadrul Fundației Inter-Art.
În cuvântul de deschidere, Iuliu Winkler a vorbit despre faptul că expoziția „Libertate și Artă fără frontiere” transmite un mesaj artistic care își are rădăcinile în profundul spirit multicultural prezent și viu în Aiud, oraș transilvănean conectat la Europa și la întreaga lume inclusiv prin efortul și munca plină de dedicare a artiștilor reuniți în Fundația Inter-Art.  Deputatul european al UDMR și-a exprimat bucuria de a fi ajutat la organizarea acestui eveniment cu atât mai mult cu cât are legături de suflet cu Aiudul și cu aiudenii.
La rândul său, Csilla Hegedüs, adjunct al secretarului general al UDMR, a transmis salutul liderului Uniunii, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor. Ea a arătat că o astfel de expoziție organizată în Parlamentul European transmite un mesaj european  dintr-o țară europeană, artiști ca și cei din cadrul Fundației Inter-Art din Aiud fiind adevărați ambasadori ai României în lume.
„Fenomenul Inter-Art s-a născut dintr-un vis frumos, în urmă cu 18 ani, și a crescut în inimile câtorva artiști care au crezut în acest vis. (…) Fundația Inter-Art din Aiud  are ca obiectiv major promovarea artei contemporane la nivel internațional, iar prin aceasta să construiască punți de legătură între țări și popoare. (…) Pentru noi este o mare onoare să fim găzduiți azi în Parlamentul European, cea mai importantă instituție europeană”, a spus Ștefan Balog, președintele Fundației Inter-Art.
Directorul executiv al Fundației, poetul Ioan Hădărig, a vorbit despre conceputul Expoziției „Libertate și Artă fără frontiere” gândit ca un triptic format din artă vizuală, poezie și muzică. Ioan Hădărig a mai vorbit despre taberele internaționale de creație care se organizează anual la Aiud, multe dintre lucrările realizate de artiștii plastici aici fiind acum expuse în pe simezele de la ONU din New York, la Centrul Woodrow Wilson din Washington, în galeriile de artă din Viena, Vichy, Bombay sau Rabat.
Cu prilejul deschiderii expoziției de la Parlamentul European a fost lansat și volumul bilingv româno-francez de poezie intitulat „Poemul tăcerii – Poème du silence” al poetului Ioan Hădărig. Volumul este însoțit și de albumul muzical „Almost Dream” care însumează poeme sub semnătura lui Ioan Hădărig transpuse în muzică de grupul Melodis Folk, format din Emilia Szongoth și Marius Moga. De altfel, în cadrul vernisajului, Melodis Folk a susținut un recital interpretând o selecție de pe albumul amintit.
Evenimentul a inclus și o degustare de vinuri din județul Alba, precum și prezentarea alternativelor turistice din această zonă a Transilvaniei”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.