Şeful CNAS, despre problemele din sistemul de asigurări de sănătate şi nu numai

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat, marţi, la Braşov, că nu sunt probleme cu plata salariilor medicilor din sistemul public de sănătate până la sfârşitul anului.

„Nu va fi o finanţarea mai mică faţă de anul trecut şi nu vor fi probleme cu salariile. Asigur toţi medicii din sistemul public de sănătate că nu va fi nicio problemă cu salariile până la sfârşitul anului. Acest lucru e foarte clar. Am vorbit cu reprezentanţii din sănătate şi i-am liniştit în ceea ce priveşte sfârşitul anului, pentru că vor exista acte adiţionale la contractul din acest moment. Din cei 10 la sută care se păstrează prin lege până la rectificarea bugetară din fondurile de rezervă ale CNAS, şi din ce poate vom mai obţine la rectificarea din toamnă, cu sigurnţă nu vor exista probleme de acoperirea salariilor şi a utilităţilor. Deci medicii pot sta foarte liniştiţi, avem acoperite fondurile pentru salarizare, urmând să găsim soluţii ca toate celelalte cheltuieli ale spitalelor din acest an să fie acoperite”, a declarat şeful CNAS, Cristian Buşoi, marţi, într-o conferinţă de presă.

Buşoi a avertizat managerii spitalelor că a intrat în vigoare legea privind combaterea plăţilor întârziate.

„Şi mai este şi acea dispoziţie iniţiată de ministrul Sănătăţii, care spune că la trei luni de plăţi restante, managerul va fi demis. Şi atunci, sigur că spitalele trebuie să se gospodărească mai bine, pentru că nu mai pot, ca în trecut, să rostogolească plăţi şi datorii către anii următori”, a mai spus Cristian Buşoi.

Şeful CNAS a menţionat că nu crede că vor fi şterse toate penalităţile şi toate debitele cetăţenilor care au primit prin poştă somaţii de plată a CAS pentru ultimii cinci ani.

Cetăţenii primesc somaţii prin poştă de plată a asigurărilor de sănătate pentru ultimii cinci ani, la care s-au adăugat şi penalităţi, multe dintre somaţii sunt nejustificate.

„Am văzut că există în toată ţara probleme legate de persoanele cărora li se trimit somaţii pentru debite neachitate la Fondul naţional de asigurări de sănătate. Sigur că pentru cei cărora li se trimite în mod nejustificat este o situaţie inaccepabilă. Pe de altă parte, noi avem un termen pe care ni-l cere legea ca până la sfârşitul anului să transferăm către ANAF şi de acolo către direcţiile regionale de finanţe baza de date cu toţi debitorii în sănătate, să aliniem informaţiile pe care le au cele două instituţii, astfel încât odată cu începutul anului viitor să nu mai existe situaţii în care să se trimită somaţii în mod nejustificat. Pentru cei care într-adevăr au de plătit debite la sistemul de sănătate, singura soluţie este să eficientizăm comunicarea pentru că până la urmă aceste debite trebuie plătite. Nu cred că se lua decizia politică de a şterge toate penalităţile şi toate debitele pe care le au”, a declarat Cristian Buşoi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.