Şeful Senatului, Crin Antonescu, despre schimbările care au loc în Orientul Mijlociu şi Africa

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a susţinut, la Reuniunea diplomaţiei, că România trebuie să intensifice relaţiile cu ţările din vecinătatea estică şi să lupte pentru obţinerea unui mandat în Consiliul de Securitate ONU.

„Orientul Mijlociu şi Africa sunt lumi în profundă schimbare în care România trebuie să se orienteze rapid, reînnoind legături vechi şi creând altele noi. Schimbările care au loc în multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa antrenează exigenţe noi nu numai pe plan social, ci şi în ceea ce priveşte modernizarea economiei, deschiderea şi integrarea pieţelor, refacerea sistemului educaţional, reconstrucţia instituţională. Toate acestea se traduc, la nivelul relaţiilor cu România, prin noi oportunităţi pentru ţara noastră. (…) România trebuie să participe activ la soluţionarea unor probleme aflate pe agenda internaţională din anumite zone ale lumii, puse, contraproductiv, de diplomaţia noastră în trecut, din varii motive, între paranteze”, a declarat Crin Antonescu.

Antonescu a arătat că România trebuie să-şi redefinească un proiect naţional în materie de politică externă.

„Diplomaţia românească nu-şi poate îndeplini cu succes misiunea ce-i revine adoptând doar o strategie reactivă în siajul evenimentelor. Ea are datoria să promoveze strategii pro-active diferenţiate în funcţie de priorităţi, probleme şi zone de interes. (…) Diplomaţia românească este în măsură să desfăşoare acţiuni şi să lanseze iniţiative multidirecţionale, valorificând oportunităţi existente, creând noi oportunităţi, reactivând relaţii care au funcţionat pe plan bilateral cu bune rezultate până la un punct, dar care au înregistrat în ultimul timp cote diminuate”, a mai spus Antonescu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.