Şeful delegaţiei FMI în România: Să ne concentrăm pe continuarea reformelor

România trebuie să se concentreze, pe lângă păstarea macrostabilităţii, şi pe continuarea reformelor structurale în sănătate, energie, transporturi. Este declaraţia pe care a făcut-o şeful delegaţiei FMI în România, Andrea Schaechter,  marţi, la întrevederea cu membrii Comisiilor de Buget-Finanţe din Parlament.

Misiunea FMI, BM şi CE în România este legată de faptul că Guvernul României a solicitat un nou acord cu două direcţii foarte importante – primul obiectiv ţintind continuarea şi devoltarea reuşitelor din primele două programe, când s-a reuşit macrostabilitatea ţării, iar al doilea vizând o dezvoltare economică durabilă, le-a transmis Schaechter membrilor Comisiilor de Buget-Finanţe.

„România a beneficiat de pe urma acestor evoluţii, ceea ce se vede în împrumuturile pe care le accesează România – ratele dobânzilor au scăzut, (…) iar asta ne arată încrederea sporită a investitorilor, cât şi a mediului internaţional în general. Unul dintre obiective este să ducem mai departe şi să amplificăm aceste câştiguri care au fost realizate din perspectiva macrostabilităţii“, a spus Schaechter.

Ea a adăugat că Guvernul României şi-a exprimat şi hotărârea pentru un al doilea obiectiv, anume ca împreună cu FMI, BM şi CE să faciliteze mersul ţării mai departe pe calea unei dezvoltări economice durabile.

„Aceasta înseamnă că, pe lângă păstrarea stabilităţii macroeconomice care a fost realizată pe parcursul ultimelor două programe, trebuie de asemenea să ne concentrăm pe continuarea unor reforme structurale în anumite sectoare – şi asta înseamnă în primul rând o atenţie sporită acordată sistemului sanitar, în aceeaşi măsură în care trebuie să vedem împreună modul în care o finanţare sănătoasă a acestuia poate să ducă la servicii medicale de bună calitate – şi alte două zone care sunt foarte importante, sunt piloni în dezvoltarea economică – energia şi transporturile“, a spus Schaechter.

 „Suntem pe care să finalizăm discuţiile pe care le-am avut, încă le mai avem, atât cu Guvernul, cu ministerele interesate, cu membri ai Parlamentului, cu sectorul financiar, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri“, a mai spus Schaechter.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.