Şeful statului, vizită de lucru în Israel

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, duminică, o declaraţie de presă în salonul oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coanda”, inaintea de începerea vizitelor de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene. Iată principalele declaraţii ale şefului statului:

– Luni şi marţi o să fac o vizită de stat în Israel şi teritoriile palestiniene, în Israel mă întâlnesc cu preşedintele şi premierul, românii şi, bineînţeles, voi vizita muzeul Holocasutului şi alte obiective de interes care se includ într-o vizită de stat.

– În Palestina voi avea doar o întâlnire cu preşdintele Abbas, după care voi reveni la Tel Aviv pentru revenire în ţară.

– Obiectivele vizitei în Israel sunt legate, în primul rând, de colaborarea bilaterală. Există o colaborare consistentă din punct de vedere economic, dar şi din punct de vedere militar şi ştiinţific.

– În acelaşi timp, dorim extinderea cooperării româno-israeliene în industria alimentară. Un interes aparte îl reprezintă cooperarea în domeniul antitero, motiv pentru care o delegaţia a SRI va fi prezentă în această delegaţie. Nu în ultimul rând, cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi de droguri.

– De asemenea, un capitol aparte este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry şi, din acest punct de vedere, vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a acestuia, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano-israelian – pacea.

– Voi avea discuţii cu demnitarii din ambele capete cu privirea la situaţia din regiune, unde constatăm instabilitatea din Egipt, situaţia de război civil din Siria, situaţia din Irak şi situaţia din Liban. Pe acest fond de instabilitate din jurul Israelului este clar că iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry este o oportunitate care nu trebuie ratată şi România a susţinut consistent necesitatea unui acord israeliano-palestinian.

Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de şeful statului:

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Bună ziua! În Israel mă întâlnesc cu preşedintele Peres, cu premierul Netanyahu, cu preşedintele Knessetului, cu ministrul de Externe Lieberman, cu românii şi, bineînţeles, voi vizita Muzeul Holocaustului – Yad Vashem-ul şi alte obiective de interes care se includ într-o vizită de stat. În Palestina voi avea doar o întâlnire cu preşedintele Mahmoud Abbas, după care voi reveni la Tel Aviv pentru revenire în ţară.

Obiectivele vizitei în Israel sunt legate, în primul rând, de colaborarea bilaterală. După cum ştiţi, avem o colaborare consistentă atât din punct de vedere comercial, dar şi din punct de vedere al operaţiunilor comune, fie că vorbim de cooperare economică, fie că vorbim de cooperare în domeniul militar sau cooperare ştiinţifică. De altfel, unul din obiectivele legate de cooperarea ştiinţifică este cu privire la transferul de tehnologie israeliană în domeniul medical şi, în acelaşi timp, la invitarea specialiştilor israelieni să participe la proiectul Laserului de la Măgurele. În acelaşi timp, dorim extinderea cooperării româno-israeliene în domeniul agriculturii şi al industriei alimentare, cu invitarea investitorilor israelieni să îşi mărească participarea în economia românească în domeniul industriei alimentare. Un interes aparte îl prezintă cooperarea în domeniul antiterorist – motiv pentru care şi o delegaţie a SRI-ului se va afla în delegaţia mea -, cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare şi cooperarea în domeniul criminalităţii transfrontaliere; nu în ultimul rând, cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi a traficului de droguri – sunt alte obiective în discuţiile cu demnitarii şi instituţiile din Israel. De asemenea, un capitol aparte este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry. Şi din acest punct de vedere vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano-israelian, două state în pace şi securitate, sigur, având în vedere ponderea lumii arabe, trebuie dată o atenţie deosebită securităţii Israelului.

În ceea ce priveşte discuţiile cu preşedintele Mahmoud Abbas, vom continua consolidarea asistenţei pe care România o oferă autorităţilor palestiniene, atât în pregătirea diplomaţilor în politică externă, în pregătirea specialiştilor – România oferă anual 30 de burse începând cu 2014 pentru tineri palestinieni care să se pregătească în universităţile româneşti. Nu în ultimul rând, continurea asistenţei pentru construcţie instituţională, dar şi asistenţa umanitară pe care România o asigură Palestinei în perioada 2012 – 2013 – asistenţa României a fost în valoare de 400.000 de euro; pentru anul 2014 avem prevăzută o asistenţă de 100.000 de dolari pentru Autoritatea Palestiniană. Cu preşedintele Abbas voi discuta şi problema umanitară a celor peste 600.000 de palestinieni care se află pe teritoriul Siriei. După cum ştiţi, România a asigurat asistenţă umanitară, a participat la asistenţa umanitară pentru cetăţenii sirieni, fie aflaţi pe teritoriul Siriei, sau refugiaţi din Siria.

Nu în ultimul rând, atât în Israel, cât şi la Ramallah, voi avea discuţii cu demnitarii din ambele capitale, cu privire la situaţia din regiune, unde constatăm instabilitatea din Egipt, situaţia de război civil din Siria, situaţia instabilă din Irak şi, nu în ultimul rând, situaţia din Liban. Practic, pe acest fond de instabilitate din jurul Israelului şi a teritoriilor palestiniene, este clar că iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry este o oportunitate în ceea ce priveşte asigurarea păcii în regiune. O oportunitate care în opinia noastră nu trebuie ratată. Iar România este una din ţările care au susţinut consecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian, în condiţiile în care ştim foarte bine cele cinci chei ale acestei soluţii israeliano-palestiniene, ştim şi inflexibilitatea părţilor pe anumite probleme şi avem şi puncte de vedere asupra concesiilor care trebuiesc făcute. În orice caz, mesajul nostru principal din acest punct de vedere va fi legat de faptul că oricând este mai bun un compromis de la abordările tradiţionale ale celor două părţi care au făcut ineficiente negocierile de pace până acum, deci, este mai bun un compromis, decât să nu ai siguranţă şi pace pentru proprii tăi cetăţeni. Cam acestea vor fi problemele, în linii mari. Sigur, cu ocazia conferinţelor de presă din timpul deplasării şi de la întoarcere, voi da mult mai multe amănunte în urma discuţiilor. Vă mulţumesc mult. Vă doresc o şedere plăcută în ţară, luni şi marţi, cât lipsesc.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.