Senatorii au aprobat avionul demnitarilor

Plenul Senatului a adoptat, în şedinţa de marţi, Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, care vizează realizarea capacităţii de apărare aeriană prin Ministerul Apărării şi care prevede inclusiv achiziţionarea unui avion destinat transportului demnitarilor, proiectul abilitând MApN să demareze achiziţia aparatului.

Astfel, potrivit prevederilor legii, Ministerul Apărării Naţionale ar urma să vireze la bugetul de stat suma de 9,4 milioane de euro care se va utiliza exclusiv pentru realizarea Fazei 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capacităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Pe de altă parte, articolul 2 al Ordonanţei stipulează faptul că MApN este autorizat să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.

„Plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreţinere şi mentenanţă se asigură de la bugetul aprobat de Ministerul Apărării Naţionale”, se arată în textul ordonanţei.

În expunerea de motive, iniţiatorul precizează că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituţii publice sau companii aeriene, „ceea ce presupune costuri ridicate generate de activităţile de întreţinere şi menţinerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor”.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele ce se execută cu aeronave care au la bord preşedintele României, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, primul-ministru, prim vice-ministru, miniştri sau pe omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.