Senatul a respins proiectul legii pentru graţierea pedepselor cu închisoare până la 6 ani

Proiectul de lege care ar fi putut fi o speranţă pentru Gigi Becali de ascăpa de închisoare a fost respins de Senat, în ciuda solicitărilor de retrimitere la comisie. Cu toate acestea, forul decizional în această situaţie este Camera Deputaţilor.

Proiectul, iniţiat de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, prevedea amnistierea infracţiunilor cu pedepse privative de libertate până la patru ani şi graţierea celor condamnaţi la maxim şase ani de închisoare. Mai mult, în textul propus se propunea şi o graţierea parţială, şi anume o treime din pedepsele cuprinse între 6 şi 8 ani şi o cincime din cele cuprinse între 8 şi 10 ani.

În aceeaşi idee a mers şi colegul său, Ion Agrigoroaei, care a menţionat situaţia multor deţinuţi în etate, aflaţi în închisoare din pentru infracţiuni nu foarte grave. „Ştiaţi că în închisoare sunt bătrâni de peste 70 de ani, mă rog, mai vârstnici, care se află acolo pentru că s-au certat cu vecinul pe motiv că şi-a pus gardul prea departe? Nu sunt de acord cu raportul de respingere şi propun reîntoarcerea la comisii”, a declarat senatorul.

Pe de altă parte, păreri foarte ferme au venit din partea pedelistului Nicolae Vlad Popa şi penelistul Puiu Haşotti, care au declarat la unison că acest proiect de lege este unul antisistem, cu precizarea că nu vor vota pentru adoptare.

Printre susţinători, însă, s-a numărat senatorul Sorin Roşca Stănescu, care a şi anunţat. „Chiar dacă-l respingeţi acum, vă rog să meditaţi dacă nu cumva este bine să facem proiectul din nou, împreună, cu toţii, şi USL şi opoziţia. Amnistia şi graţierea sunt prevăzute în Constituţie, de ce să nu le aplicăm?”, a spus SRS, în plenul Senatului.

Potrivit proiectului, pedepsele cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă, ar putea fi graţiate în întregime, în timp ce infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate. Proiectul este depus pentru a doua oară de iniţiatori, Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, având o singură diferenţă. „În cazurile aflate în curs de urmărire penală sau de judecată privind infracţiunile care nu se amnistiază potrivit art.1 procesul penal se va începe sau, după caz va continua, iar după pronunţarea pedepsei se va face aplicarea prevederilor prezentului decret referitoare la graţiere”, se arată în vechiul act legislativ.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.