Transportatorii rutieri protestează faţă de lipsa de dialog şi interes a ministrului Transporturilor
Update: În ciuda contrazicerilor dintre cele două părţi, la ieşirea de la discuţiile din Ministerul Transporturilor, reprezentanţii transportatorilor au ieşit zâmbitori şi au spus că au ajuns la o înţelegere cu ministerul şi că-l pot considera un partener de discuţii, transmite Elena Crăciun, pentru TVR.
UNTRR şi CNR au depus o serie de eforturi importante în relația cu autoritățile române pentru a le aduce la cunoștință si pentru a soluționa, împreună cu acestea, problemele cu care transportatorii români de mărfuri si persoane se confruntă.
La începutul acestui an, UNTRR și CNR au semnalat Ministerului Transporturilor principalele probleme care afectează grav competitivitatea sectorului de transport rutier din Romania, probleme urgente de rezolvat pe termen scurt și problematica generala de natura legislativă si instituțională. Toate problemele semnalate au fost ignorate cu desăvârşire, rămânând fără nici un răspuns din partea Ministerului Transporturilor, până la această dată.
Ne întrebăm cu ce se ocupă conducerea Ministerului Transporturilor dacă de transporturi rutiere nu se ocupa si nici celelalte moduri feroviar sau aerian nu par să cunoască vreo dezvoltare spectaculoasa? Precizăm că transporturile rutiere reprezintă un sector din economia națională care necesită eforturi minime pentru a funcționa optim și a se putea dezvolta atât în Romania, dar în special pe relații din cadrul UE sau între UE și alte țări din afara UE – transportatorii romani fiind astfel furnizori de servicii intr-o lume globalizata si cu minime cerințe de la autoritățile din România.
UNTRR și CNR își exprimă nemulțumirea pentru lipsa dialog si de interes a Ministrului Transporturilor. Consideram ca numai un dialog serios, cu asumarea unor soluții la problemele existente poate fi calea pentru dezvoltare si progres.
Având în vedere lipsa de comunicare şi receptivitate a Ministerului Transporturilor faţă de problemele transportatorilor români, reflectată în practici legislative cu impact negativ asupra mediului de afaceri, UNTRR și CNR protestează începând cu data de 23 mai 2013, printr-o acţiune perfect justificată de suma problemelor de natură legislativă şi instituţională actuale care afectează grav competitivitatea sectorului de transport rutier din România.
Transportatorii vor protesta prin rularea cu viteze de 10 km/h, reflectând viteza de reacție a Ministerului Transporturilor la problemele lor. Transportatorii cer scuze participantilor la trafic daca vor aparea blocaje, datorita infrastructurii rutiere insuficient dezvoltate!
* * *
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 membri – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.
Confederatia Nationala Rutiera (CNR) este cea mai noua structura patronala din domeniul transporturilor rutiere de marfuri si de persoane si are in componenta peste 36 de structuri asociative din Federatia Operatorilor Romani de Transport respectiv Federatia Transportatorilor Europa.CNR reprezinta interesele unui numar de peste 7 500 operatori de transport rutier din intreaga tara si este organismul cel mai activ din punct de vedere al implicarii in problemele curente ale breslei.
De cealalta parte, CONFEDERATIA OPERATORILOR si TRANSPORTATORILOR AUTORIZATI din ROMANIA (C.O.T.A.R.), cu sediul in Bucuresti, str. George Enescu, nr. 27-29, sector 1, reprezentativa la nivel national conform Legii nr. 62/2011 si a Sentintei Civile nr. 23 FED/16.11.2012 pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti, pe sectorul de activitate „transporturi rutiere”, avand ca membri, federatii si asociatii din randul transportatorilor de persoane, transportatorilor in regim de taxi si inchiriere, scolilor de conducatori auto, precum si a service-urilor auto din Romania, prin Presedinte Vasile STEFANESCU, aduce la cunoştinţa opiniei publice, autorităţilor şi operatorilor de transport persoane că, NU participă la acţiunile de protest anunţate de C N R în data de 23 Mai/2013.
,, Considerăm că orice probleme ar aveau-o transportatorii, indiferent că sunt de marfă sau călători, ele se rezolvă numai la masa dialogului cu autorităţile incriminate ,mitingurile fiind ultima solutie ,in cazul in care nu exista dialog
Mă surprinde că transportatorii de marfă din C N R anunţă pentru mâine acţiuni de protest cu blocarea unor trasee rutiere afectând şi transportul de persoane atâta timp cât reprezentanţii lor au lipsit marţi, 21 Mai/2013, de la negocierile cu ministrul transporturilor, Domnule Relu Fenechiu.
Dacă vor dialog atunci de ce nu participă la dialog. COTAR susţine revendicările acestor organizaţii patronale dar nu şi modalitatea prin care ele vor să le rezolve. O serie de probleme, importante, ridicate atât de transportatorii de persoane cât şi de cei de marfă au fost soluţionate în discuţiile de marţi, atunci, de ce mai are loc un Protest,, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, singura organizaţie patronală a
transportatorilor,reprezentativă la nivel naţional pe ramura transporturi conform Legii 62, care s-a prezentat la dialogul cu ministrul transporturilor.
Conform preşedintelui COTAR, în cadrul discuţiilor s-a rezolvat problema echipării maşinilor cu plăcuţe cu dimensiunile şi masele maxime autorizate ale vehiculului – care în opinia C N R crea distorsiuni grave pe piaţa naţională de transport rutier.
Mitingurile sunt ultima solutie ,in cazul in care nu exista dialog, afirma in finalul declaratiei de presa,Vasile Ştefănescu preşedinte COTAR.