Sentinţă în dosarul "Poşta Română": închisoare cu…suspendare!

 Fostul ministru al Telecomunicațiilor, Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu este condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul Poșta Română, în care sunt acuzaţi că ar fi luat parte la trecerea frauduloasă a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel al unei firme private.

Prejudiciul provocat de ingineria imobiliară care a vizat proprietatea situată in plin centru al Capitalei, pe Calea Victoriei, a fost estimat la peste opt milioane de euro.

„În 26 iulie 2005 a fost fondata SC Imopost Developments SA, ca parteneriat intre Comapnia Nationala Posta Romana SA (CNPR), SC Procema SA, SC Comnord SA si doua persoane fizice. Scopul declarat al noii companii era demolarea unei cladiri aflate in proprietatea Postei si ridicarea in locul ei a unui imobil cu birouri si spatii de cazare. Proprietatea (fostul sediu al Ministerului Industriilor), situata in Calea Victoriei 133-135, consta intr-o cladire expertizata ca prezentand risc seismic ridicat si intr-un teren de 13.000 de metri patrati si a fost adusa de CNPR drept aport de capital la constituirea Imopost”, potrivit anchetatorilor.

Procurorii susţin ca trei dintre directorii din acea vreme ai Poştei (Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu şi Andrei Marinescu) au subevaluat intenţionat imobilul. Ei ar fi utilizat în acest scop firma de profil Topcadex 99 SRL, aparţinând lui Ioan Folfa, preţul clădirii şi terenului fiind estimat la un nivel cu 3,6 milioane de euro sub cel real. Mai mult, Ioan Folfa ar fi falsificat semnătura unui expert judiciar din cadrul firmei sale şi ar fi aplicat abuziv stampila acestuia pe respectiva evaluare.

Pe rolul Curţii de Apel exista, la acea data, un litigiu cu privire la dreptul de proprietate al Poştei Române asupra terenului, respectiv acesta facea parte din categoria bunurilor proprietate publică ale statului şi, în concluzie, nu putea fi instrăinat. Cu toate acestea, Zsolt Nagy, pe atunci ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, institutie care deţinea pachetul majoritar de acţiuni al CNPR, „a iniţiat şi a avizat proiectul unei hotărâri de guvern cu caracter retroactiv asupra dreptului de proprietate a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135, în vederea promovării intereselor private ale consortiului format din SC Procema SA si SC Comnord SA”, spun anchetatorii.

La scurt timp, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, „a avizat acest proiect de hotarare de guvern cu ignorarea opiniei specialistilor din subordine care sustinusera ca acest demers este ilegal”, arata procurorii. „Cei doi ministri de resort au avizat acest proiect in regim de urgenta, cu eludarea prevederilor legale ce reglementau procedura de avizare a actelor normative si a prevederilor legale care stabileau ca trecerea unui imobil din proprietate publica in proprietatea privata a statului se putea face numai printr-o hotarare care sa prevada expres acest lucru”, se mai precizeaza in rechizitoriu.

La 25 aprilie 2007, Guvernul Romaniei a adoptat HG 377/2007, prin care imobilul a trecut in domeniul privat al statului. „Prejudiciul cauzat statului roman prin instrainarea in mod ilegal a imobilului proprietate publica a statului roman din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de constructii din care s-a scazut costul demolarii cladirii, intrucat cladirile existente pe teren au fost demolate de catre Imopost Developments”, explica investigatorii DNA.

In 17 septembrie 2007, procurorul sef al DNA l-a sesizat pe presedintele Romaniei pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala pentru Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu. In 16 ianuarie 2008, presedintele Romaniei a cerut ministrului interimar al Justitiei declansarea procedurilor legale pentru urmarea penala a lui Nagy si Chiuariu.

In 15 decembrie 2010, cei doi au fost trimisi in judecata, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Alaturi de ei au mai fost trimise in judecata alte patru persoane.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.