Serbia și Kosovo au discutat; fără rezultat…

Negocierile dintre Serbia și Kosovo, necesare pentru normalizarea relațiilor bilaterale și continuarea procesului de integrare în blocul comunitar, s-au soldat cu un eșec răsunător.

Președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-ministrul kosovar Albin Kurti au avut prima lor întâlnire mediată de Uniune, la Bruxelles, dar nu au putut fi de acord asupra niciunui punct de pe ordinea de zi.

Mult așteptata reluare a dialogului dintre Serbia și Kosovo a avut ca rezultat doar înterpretări complet diferite ale momentului – în timp ce președintele sârb a susținut că Pristina nu este deschisă niciunui compromis și Kurti nu este dispus să își asume responsabilitatea sau să înfrunte realitatea, prim-ministrul kosovar a spus că întâlnirea a fost… constructivă și că este optimist.

Delegația nu dorește să îndeplinească acordurile de la întâlnirile anterioare, nu vrea să vorbească despre Uniunea municipalităților sârbe, au cerut insistent să recunoaștem independența Kosovo și au descris drept provocare faptul că sârbii doresc să participe la liturghii în bisericile lor din Kosovo. Kurti mi-a spus: Am venit să vă întreb când veți recunoaște un Kosovo independent. Răspunsul meu a fost Niciodată! Apoi a explodat”, a susținut președintele sârb.

Presat, totuși, de perspectiva europeană, Alexandar Vucic a adăugat că nu va renunța la dialogul mediat de UE și a anunțat că părțile se vor întâlni din nou pentru discuții la cel mai înalt nivel, înainte de sfârșitul lunii iulie.

De partea sa, Kurti a oferit o altă viziune asupra ședinței, spunând că a oferit patru propuneri delegației sârbe și că prima nu a primit niciun răspuns, iar celelalte trei au fost respinse.

Totuși, „Din punctul meu de vedere, această primă întâlnire a fost constructivă. Va fi greu, dar sunt un optimist. Acum avem o abordare onestă a problemelor”, este de părere premierul kosovar, care a adăugat un substrat consistent optimismului său – „Președintele SUA, Joe Biden, a afirmat clar că avem nevoie de acord”.

Reprezentantul UE pentru dialogul între Belgrad și Pristina, Miroslav Lajcak, a declarat că întâlnirea nu a fost ușoară, dar este important că s-a petrecut…

Liderii Serbiei și Kosovo au semnat acorduri separate cu SUA pe probleme economice în timpul președintelui Trump, dar niciunul dintre ei nu pare pregătit pentru compromisuri majore.

Între timp, Serbia face apel la Rusia pentru consolidarea capacităților armatei a anunțat ministrul rus al Apărării, Sergey Shoygu, care s-a întâlnit cu omologul său sârb, Nebojša Stefanović. Părțile au conchis că această cooperare bilaterală a atins „un vârf istoric”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.