Seri de patrimoniu, la Casa Artelor din Timișoara

Casa Artelor din Timişoara va găzdui, săptămâna viitoare, ultima ediţie din acest an a proiectului intitulat „Seri de patrimoniu”, iniţiat de Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, când vor fi prezentate „Vicii şi delicii în Timişoara otomană”, reţete ce răsfăţau cetatea cu dulciuri şi fructe exotice, în timp ce descoperirile arheobotanice vor completa imaginea îndeletnicirilor gastronomice ale autohtonilor.

„Scopul prezentării de faţă este acela de a schiţa o imagine a obiceiurilor şi activităţilor locuitorilor oraşului otoman, prin prisma descoperirilor arheologice realizate în ultimii ani, în centrul istoric timişorean. Consumul de tutun reprezenta cel mai probabil unul dintre deprinderile cotidiene ale comunităţii, fapt confirmat de numărul impresionant de pipe din lut descoperite, dar şi de varietatea tipologică a acestora. De asemenea, descoperirile arheobotanice completează imaginea îndeletnicirilor mai mult sau mai puţin gastronomice ale autohtonilor”, a declarat presei, miercuri, arheologul Bogdan Alin Craiovan, care va prezenta evenimentul.

Fie că se înfruptau cu „păcătoase” prăjituri dulci, se răsfăţau cu delcioase fructe aduse de departe, ori petreceau ceasuri învăluiţi în fum de pipe atent meşteşugite, locuitorii turci ai vechiului Demeşvar (Timişoara) cunoşteau ce înseamnă răsfăţul, de la care nu se dădeau înlături.

Întâlnirea va avea loc în data de 14 decembrie, de la ora 18.30, în sala StudioArt a Casei Artelor.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.