,,Seri melancolice eminesciene”, încă un pariu câştigat   Ediţia a Vlll a, Ipoteşti, 2017

Memorialul ,,Ipoteşti” este un centru cultural de anvergură, sub auspiciile căruia au loc evenimente diverse şi constante.  Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la înfiinţare.  Activitatea şi aniversarea acestui emblematic for cultural au trecut aproape neobservate în media. Ştim, presa culturală a murit în direct! Faptul că cei care oblăduiesc destinele acestei instituţii au înscris în agendă şi fenomenul folk este o bucurie şi o neaşteptată surpriză. Nu de ieri, de azi, ci de 8 ani. Da, condiţia înscrierii la concurs este, aşa cum era firesc, interpretarea unei compoziţii pe versurile poetului Mihai Eminescu. În arealul despre care vorbim, se află Casa Memorială ,,Mihai Eminescu” şi bisericuţa ridicată de părinţii acestuia. Prin urmare, avem motive să credem că Poetul este mereu acolo.

     O stare de spirit numită ,,Ipoteşti”

      Un festival concurs, la care participă copii şi tineri din toată ţara, a devenit sărbătoare pentru cei din zonă. Ipoteştiul este un sat, liniştit, adiat de îngeri, rupt din legendă. Spaţiul în care se desfăşoară festivalul încape în file de poveste. Un crâmpei de rai, aşa cum ni-l putem imagina noi, muritorii. Întindere de verde, livadă, flori, bibliotecă, amfiteatru, casă memorială, biserica satului, cu Eminescu pictat în mărime naturală, cu bisericuţa mică a familiei sale, amfiteatru, căbănuţe pentru oaspeţi care, din exterior, par făcute din turtă dulce. Geografie sacră în care să tot cânţi şi să asculţi poezii…

    Timp de 3 zile, concurenţii şi-au exprimat talentul şi emoţiile, în faţa publicului şi a juriului alcătuit din: Mihai Cosmin Popescu (Radio ,,România”), cantautorii Emeric Imre şi Ovidiu Mihăilescu, profesorul botoşănean Ludvig Schimbinschi. De câţiva ani îi văd şi ascult, impresia este că tinerii vin în concurs, cu un drag şi o bucurie aparte. Spectacolele se desfăşoră în amfiteatrul din Ipoteşti, la Săveni şi la Botoşani. La ediţia din acest an, invitaţii speciali în recitaluri au fost Cristian Buică, Mircea Vintilă şi Magda Puşkaş. Artişti iubiţi şi respectaţi care sporesc prin prezenţa şi talentul lor, corola de minuni a lumii. Răsplătiţi cum se cuvine, pentru energia şi emoţiile dăruite publicului, cu cel mai frumos omagiu sonor, aplauzele prelungite.

    Folk fericit şi câteva lecţii de viaţă

           De câţiva ani îi cunosc pe Relu Oneagă, de la Memorialul ,,Ipoteşti” şi pe Flavius Damean, mentorul Asociaţiei ,,Arlechin” din Botoşani. Pentru cei ca mine care vin invitaţi, de departe, dânşii sunt forţa şi reuşita manifestării. Se chinuie, se zbat, conving sponsori locali, cred în ce fac, nebuni frumoşi, energici şi determinaţi care nu cedează în faţa tăierilor oficiale de buget. Eroi, în felul lor, nici măcar nu mi-au răspuns la întrebări adresate în public. Care este, totuşi, satisfacţia lor? Sunt bucuriile pe măsura eforturilor? Au zâmbit smerit şi elegant iar eu nu am aflat ce îi menţine în acest demers tot mai greu. Anul acesta, am întâlnit-o şi pe doamna Ala Sainenco, recent manager al Memorialului ,,Ipoteşti”. O doamnă delicată, politicoasă, binevoitoare şi gentilă care, cu acest prilej, a vorbit puţin. Dar a făcut sau a fost de acord să se facă acest festival de folk, gest pentru care merită mulţumiri frumoase!

   Întotdeauna există festivalul de după festival. Se cânta dimineaţa, pe iarbă, se cânta seara, în foişor, se zâmbea, se legau sau întreţineau complicităţi binefăcătoare. Copii şi tineri din ţară s-au întâlnit, şi-au dat mâna, s-au ascultat unii pe alţii. Acordurile folk sunt cortina sonoră perfectă a unui film frumos despre dragoste şi prietenie.

   A continuat ca mereu, seria ,,Atelierelor folk”, în amfiteatrul interior al locului. S-a vorbit, s-a întrebat, s-a răspuns cu solidaritate, respect reciproc şi optimism. Alături ca mereu, Ioana Mafteev, o scriitoare care a conceput şi realizat la Botoşani, o şcoală de jurnalism cultural pentru tineri. Este o minune de om şi este o premiză optimistă să ştii că prin publicaţiile ei, educă şi îndrumă adolescenţii către valoare şi modele reale. Ne salvăm, prin urmare, deocamdată, în grupuri mici. O felicit pe Ioana pentru ziarul ,,Buzz” şi pentru că salvează o parte din presa care acum nu mai e la vedere. O felicit pentru lumina din ochii elevilor săi!

    Două lecţii frumoase, de la doi oameni speciali. Relu Oneagă mi-a spus că el crede în echipă, în prietenia de cursă lungă, în faptul că ce ai construit şi a ieşit bine, întreţii cât poţi, fără ezitări sau dezertări. Într-o noapte cu cântări entuziaste şi temporare isterii nevinovate, Flavius Damean mi-a spus că, din păcate, există oameni care s-au năcut să fie frustraţi. Oricât ar fi de bine, lor nu le este bine. Să zâmbim cu calm, să nu ne lăsăm afectaţi. Nefericirea de fond a acestor semeni nu poate da ,,veselia noastră mai încet”, cum spunea Adrian Păunescu.

   The  Folk must go on!

     Îmi este clar că unde există lumina gândului bun, a bucuriei şi a hotărârii de a fi şi de a face, chiar şi prin hăţişurile economiei de piaţă, soluţii concrete pentru ca acest proiect să meargă mai departe se vor găsi. Va trebui să sărbătorim 10 ani de ,,Seri melancolice eminesciene”. O putere de sus, un Luceafăr, îngeri buni de-a stânga şi de-a dreapta vor face posibilă continuitatea evenimentului.. Ştiu asta pentru că Poezia şi, implicit, muzica folk sunt binecuvântări. Cu cât mai puţin prezente în circul media, cu atât mai puternice. Ne vedem anul viitor! Ipoteşti, la aceeaşi oră!

   The Folk must go on!

   Premiile ediţiei:

Categoria de vârstă: 16-30 ani: 

Grupuri folk: 

Mențiune și premiul Europe Direct Botoșani: grupul Metafora din Botoșani

Premiul III:  grupul Metil din Botoșani

Premiul II: grupul Efective din Zănești, Neamț

Premiul I: No Name din București

Individual: 

Mențiune Alex Oancea din Piatra Neaamţ

Premiul III: Ionuț Stoian din Zărnești, Neamț

Premiul II: Mălina Andreescu din Botoșani

Premiul I: Denisa Miclescu din Dorohoi

Categoria de vârstă 7-15 ani: 

Grupuri:

Premiul II: Vox mundi din Buzău

Premiul I: Nova Avis din Buzău

Individual:

Mențiune: Teodor Ștefan din Dorohoi

                  David Gojcovic din Constanţa

Premiul III: Andra Cristina Frunză din Dorohoi

Premiul II: Anya Bunduc din Buzău

Premiul I: Delia Porumb din Buzău

Trofeul ediţiei: Luiza Neacşu din București

 

Clara Mărgineanu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.