Serviciul britanic de informații MI5: Amenințarea teroristă a crescut în mod „spectaculos”

Ritmul și amploarea proiectelor teroriste s-au accelerat „spectaculos” în Marea Britanie, unele la interval de câteva zile, a afirmat marți șeful serviciului britanic de informații MI5, transmite AFP.

„Am văzut o creștere spectaculoasă a amenințării în acest an. Este cel ritmul cel mai alert pe care l-am cunoscut în 34 de ani de carieră”, a declarat directorul MI5, Andrew Parker. „În ultimii patru ani, am dejucat 20 de atacuri teroriste”, a subliniat el, iar în ultimele șapte luni, serviciile noastre și cele de poliție au dejucat șapte atacuri teroriste ale unor islamiști al căror scop era să ucidă și să mutileze”, a adăugat directorul.

De la începutul anului, în Marea Britanie au fost comise cinci atentate: patru la Londra și unul la Manchester.

„Între conceperea și comiterea unei acțiuni, pot trece numai câteva zile. Acest ritm și modul în care extremiștii utilizează internetul fac amenințările mai greu de detectat și ne lasă o fereastră mai mică de tir pentru a acționa”, a declarat Andrew Parker.

„Scara la care operăm este mai mare ca niciodată. În prezentăm, desfășurăm peste 500 de operațiuni de supraveghere privind circa 3.000 de indivizi cunoscuți pentru a fi implicați într-un fel sau altul în activități teroriste”, a spus el. „Pe lângă cei pe care îi supraveghem în prezent, riscul poate veni, de asemenea, de la persoanele revenite din Irak și Siria și sunt peste 20.000 de persoane cercetate amănunțit în anchetele noastre teroriste din trecut, Vor fi și extremiști violenți pe care încă nu-i cunoaștem”, a adăugat directorul MI5.

„Nu putem spera să împiedicăm totul”, a admis șeful serviciului de informații, în pofida unui număr record de arestări legate de terorism: 379 de persoane din iunie 2016 până în iunie 2017.

Statul Islamic pierde teren

Pe de altă parte însă, Gruparea Stat Islamic (SI) a pierdut aproape 90% din teritoriile pe care le-a cucerit în 2014 în Irak și Siria, conform datelor  coaliției internațională antijihadistă condusă de Statele Unite, citate de  AFP.

Acest anunț al coaliției, care a efectuat mii de lovituri aeriene împotriva jihadiștilor și a trimis consilieri speciali pe lângă forțele locale angajate în Irak și Siria, marchează împlinirea a trei ani de la crearea ei și intervine în ziua când SI a fost izgonit din fostul său bastion în Siria, Raqqa.

„Eforturile comune ale coaliției și forțelor sale partenere au permis recucerirea a peste 93.790 km pătrați de teritoriu — mai mult de 87% din teritoriul cucerit de Daesh în 2014”, a anunțat coaliția într-un comunicat, folosind acronimul arab pentru SI. „Între 3.000 și 7.000 de teroriști (din SI) continuă să lupte în Irak și Siria”, se mai arată în text.

Coaliția, formată în 2014 la inițiativa fostului președinte american Barack Obama, declară că a oferit programe de instrucție pentru aproape 120.000 de combatanți în Irak și mai mult de 12.000 în Siria.

„SI pierde la toate nivelurile. Am devastat rețelele lor și am eliminat lideri de la toate nivelurile”, a afirmat pe contul său de Twitter purtătorul de cuvânt al coaliției, colonelul Ryan Dillon. „Partenerii noștri au eliberat peste 6,5 milioane de persoane”, a adăugat el.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.