Siderat de România: Dezastrul de după Duminica Orbului – George LUCIAN

Duminica Orbului, sau 20 mai 1990. Momentul de cotitură magistrală pentru naţiunea română. Clipa primelor alegeri „libere” (pentru că numai libere nu au fost la ce balamuc s-a înregistrat de-a lungul patriei). Cu o majoritate covârşitoare, fostul eşalon doi al PCR, foşti securişti infiltraţi în noul Front al Salvării Naţionale îşi arogau o victorie dubioasă în ceea ce trebuia să fie instaurarea unui nou regim în România.

„Poţi să fii liber, dar să rămâi prizonier în lanţuri”. Cuvinte pe care recitindu-le acum şi aplicându-le pe ceea ce se petrece cu poporul român, îmi arată de fapt nivelul atins de mentalitatea celor care formează această comunitate. Dacă s-a schimbat ceva după evenimentele din mai 1990? Nici imediat, nici la 23 de ani după acele clipe, remarcăm încremenirea în proiect ce a cuprins întreaga suflare a neamului românesc. Da, s-a schimbat ceva, am putea afirma: libera circulaţie în spaţiul european, dreptul de a băga ca sparţii în noi crăpelniţă bolnăvicioasă de la americani, ori turci. Ne putem uita la ce vrem noi, putem să ne îmbrăcăm după cum ne taie capul… Şi lista ar mai putea continua cu încă patru-cinci subpuncte. Cam atât şi cam puţin pentru sângele vărsat de magnificii visători ai clipelor nebune din decembrie 1989.

S-a visat frumos atunci. Mai toţi au ignorat implicarea „agenturilor străine” în ceea ce acum poartă numele de Revoluţie. Cu toţii au vrut să fie liberi, să înceapă un nou drum în viaţă, să spere la mai mult soare pe cer. Însă, parcă prevestind vorbele de la debutul paragrafului anterior, au rămas orbi şi au crezut în cei care i-au manipulat cu inteligenţă şi stil căpătat pe băncile de la fosta unitate de formare a cadrelor PCR „Ştefan Gheorghiu”, ori pe la Moscova. Au crezut cu stoicism în cei care le-au vândut iluzii şi gogoşi frumos cosmetizate. Şi au votat cu trei trandafiri prinşi la pălărie, partidul care le-a şters din minte ideea de prizonier în lanţurile îndoctrinării de tip comunist.

Degeaba au urlat liderii opoziţiei. Puterea, odată instalată, a demarat o amplă vânătoare de vrăjitoare împotriva acestora, sprijiniţi cu abnegaţie de fosta Securitate, deghizată şi băgată până-n chiloţii minerilor chemaţi de fostul PCR-ist, Ion Iliescu, devenit, brusc, democrat şi dornic de a oferi libertate oamenilor. Cu toporul şi pumnul, după cum au demonstrat-o evenimentele din iunie 1990, căutând să îl prindă şi să îl jugănească pe nenorocitul de Coposu, sau pe diabolicul de Diaconescu (nu mai zic de liberalii ce acum s-au făcut fraţi de cruce cu toţionarii acelor clipe).

Cu ce s-au ales românii în mileniul trei? În afara faptului că la putere, prin rocadă, se perindă aceiaşi lupi hămesiţi ai fostului PCR şi puimea lor, indivizi lipsiţi de orice scrupule, puşi pe vandalizat avuţia naţiei, cei care în decembrie 1989 stăteau ascunşi bine prin buncărele şi vilele de protocol. Nimic! Poporul român şi-a bătut joc din plin de ceea ce a avut lângă casa sa, continuând să fie prizonierul propriilor idei tâmpite. A vrut să fie patron de fabrică. S-a făcut marea tâmpenie numită privatizare. Praful s-a ales de industria care nu era vizată de noul val de conducători. A vrut să facă tot ce îi trecea prin cap, i-au dat alţii peste bot, neoferindu-i atâţia bani  câţi şi-ar fi dorit. A vrut sindicate şi greve? A avut parte de ele , de nu a mai putut duce în cârcă. Şi dus a fost mereu de nas în această dimensiune demnă de trilogia MATRIX.  În plus a apărut o nouă haită, junta tânără, a furăcioşilor şi îmbuibaţilor post-decembrişti, alţii în afara  foştilor membri de partid.  Ăia care nu fac altceva decât să cânte precum greierii în plină vară, ştiind că părinţii lor, la fel de cretini şi inconştienţi, continuă să le dea nas la a comite tot felul de potlogării şi a le da mereu bani gârlă cu care să sfideze prostimea. S-or fi gândind că la câţi fraieri există în ţara asta, nu vor fi nevoiţi să muncească niciodată.

La 23 de ani de la alegerile din Duminica Orbului, poporul român pare să ducă mai departe blestemul de a nu pricepe niciodată ce se întâmplă cu adevărat în jur. Aşa cum, din patru în patru ani, merge, ca turma de oi la muls,  să pună ştampila la foc automat, la comandă, pe chenarul în care se află înscris numele celor mai cool vedete, ale celor mai mincinoase şi perverse creaturi din spectrul politic. Şi asta pentru că în orbirea lui permanentă poporul nu priveşte decât ambalajul produsului cumpărat, neinteresat fiind de conţinutul acestuia.

După atâţia ani, constatăm cu amărăciune ca devenim tot mai orbi, devenim tot mai ahtiaţi de sânge, nepăsare şi ignoranţă, uitând de menirea noastră, aceea care odinioară în decembrie 1918 ne-a determinat să dorim să avem o singură patrie. Aceea de care ne batem joc, ca proştii, zi de zi. Sub privirile celor care şi-au schimbat într-o zi de 20 mai pentru început, apoi periodic, părul. Dar năravul…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.