Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Vă mai aduceţi aminte de Badea Cârţan?

Publicat: miercuri, 07 august 2013

În 07 august 1911, la 62 de ani, se stingea din viață Badea Cârțan, țăran român de numele căruia se leagă celebra călătorie pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român.

Cum era singur și a nimănui, cum se făcuse seară, s-a așezat pe trotuar și s-a culcat la picioarele Columnei. A doua zi dimineața, trecătorii, polițiștii, ziariștii, au avut o revelație: un țăran din Corjați, un dac la picioarele Columnei lui Traian. Presa din Roma a scris în ziua următoare: „Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”. I s-a publicat fotografia, i s-au luat interviuri.” Badea Cârțan a făcut senzație la Roma, a fost invitat la mediile politice, culturale, jurnalistice din Italia, fiind primit cu simpatie și prietenie.

De-a lungul vieții sale a călătorit prin Ungaria, Austria, Italia, Elveția, Egipt, Germania, Ierusalim și în atâtea locuri prin țară. Dacă alți călători celebri și-au dedicat viața expedițiilor din dorința de a descoperi noi teritorii, ori pentru a se îmbogăți, Badea Cârțan a călătorit pentru a vedea cu ochii săi strămoșii poporului român și din dragoste pentru istoria lor. Badea Cârțan a fost cunoscut, îndrăgit, prețuit de bărbații politici, de oamenii de cultură, de mediile patriotice din Vechiul Regat.

Badea Cârţan se întoarce la oi după fiecare aventură. Dar o altă idee nu-i dă pace lui: vrea să facă negoţ cu cărţi. Cărţi româneşti. N-a putut prima dată când a cerut autorizaţie. Pentru că omul nostru spunea tot ce avea pe suflet şi trimişii împărăteşti nu prea erau de acord. Pleacă la Vat, unde era închis Ioan Slavici şi, apoi, la Seghedin, unde erau închişi Memorandiştii de la Cluj. Şi despre toate simţămintele lui pune pe hârtie versuri.

A luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, distribuind cărţi româneşti, aduse clandestin din România, la sate.

În 1877 s-a înrolat voluntar în războiul de independență al României.

Pe la 1895, iar cere autorizaţie să facă negoţ. Tot cărţi româneşti. De data aceasta este arestat.

În primăvară anului 1911, Gheorghe Cârţan este surprins de o avalanşă pe crestele munţilor, cu desagii încărcaţi de cărţi în spinare. Vreo două zile s-a chinuit până a putut să iasă de-acolo. A rămas bolnav şi slăbit mult după acea întâmplare. N-a mai avut putere să ajungă acasă şi a fost adăpostit, la Sinaia. Simţindu-şi sfârşitul, le-a cerut celor care-l îngrijeau să-l îngroape acolo, în pământul liber al ţării, unde să poată aştepta împlinirea visului de-o viaţă – întregirea neamului românesc.

Badea Cârțan s-a stins din viață, fără a mai apuca să vadă ziua întregirii tuturor românilor. A fost înmormântat în cimitirul de la Sinaia, pe mormântul său fiind trecute următoarele cuvinte: „Badea Cârțan doarme aici visând întregirea neamului său”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=11886

Publicat de la data aug. 7 2013. Categorii Cultură.

Zona comentariilor

Meteo în țară

29 martie 2020, 10:54
 

V
Soare
11°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 53%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 4
Răsarit: 7:02
Apus: 19:39
Prognoza 30 martie 2020
Zi
 

ESE
Noros
19°C
Vânt: 7 km/h ESE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
3°C
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 277.509 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team