Siderat de weekend: Experienţa germană, episodul trei – George LUCIAN

Kolnul e dominat de Dom, uriaşa construcţie datând din secolul XIII situată pe graniţa de nord a vechiului oraş Cologne. Biserica are o înălţime de 175 de metri şi câteva mii de vizitatori zilnic. Lucru uşor de remarcat imediat ce părăsim incinta gării pentru a ne aventura în furnicarul oraşului.

Aparatul foto trece în mâna lui Bogdan care face un shooting excelent, imortalizând pentru arhivă personală clădirea şi nebunia mulţimii care ar fi stat şi zile la rând pentru o vizită. Într-un colţ, un saltimbanc ne oferă un număr de foc în timp ce telefonul lui Bogdan sună insistent. E Sergiu Radu. Urmează să ne întâlnim pentru o discuţie gen interviu.

Eu rămân în urmă şi privesc năucit „monstrul” arhitectonic ce a furat lumina zilei când am păşit dincolo de staţia Koln Hauptbahnhof.Mă reobişnuiesc şi cu ghionturile turiştilor, aici regăsindu-se toate naţiile pământului, mai mult, sau mai puţin cu bun simţ printre care probabil şi nişte românaşi mai iuţi la mână. Nu aud totuşi în afară de vocea lui Bogdan nicio altă vorbuliţă în dulcele grai strămoşesc. Dar nu e timpul pierdut.

Cumpărăm nişte magneţi. Din aceia de pus pe frigider ca decoraţiuni. Găsim câţiva la 3 euro bucata. Cam multicel ne spunem. Însă închidem ochii la acest detaliu. Am presentimentul că în Dortmund cu siguranţă nu vom găsi aşa ceva.

Dortmund-ul la ora aceasta e un oraş mort din punct de vedere comercial. Pentru locuitorii acestui oraş duminica e o zi liberă. Nu găseşti deschise decât berăriile şi fast-food-urile. Koln-ul în schimb exacerbează prin numărul de magazine cu zeci de cumpărători care intră şi ies într-un ritm ameţitor. Observăm că preţurile sunt cam mari pentru buzunarele noastre şi ne retragem afară făcând planul pentru ziua de marţi când mergem pe Kampstrasse la cumpărăturile pentru acasă.

Plecăm spre întâlnirea cu Sergiu Radu cu promisiunea că la anul Koln-ul va fi pe lista vizitelor noastre în Germania.

Seara e tot mai rece în Dortmund. Ceaţă deasă îţi intră în oase făcându-te să te întrebi dacă nu cumva te afli mult mai la nord pe ţărmul celălalt al mării. În gară însă e cald şi bine. Miroase a covrigi proaspeţi şi a clătite cu marţipan. Facem obişnuitele cumpărături de Coca-Cola cu aromă de cireşe, mai luăm şi câteva cutii de bere la un litru, după care ne înfigem în clătite. Priviri admirative care spun totul despre calitatea lor, a clătitelor bineînţeles.

În România e seara meciului meciurilor Steaua-Dinamo, sau viceversa. Bogdan îşi pune întrebarea întrebarea unde vom urmări partida. Căutăm înnebuniţi un local unde se transmit meciuri. Găsim un restaurant cu specific românesc „TE IUBESC”. Un arab ne spune în germană ceva de genul că nu avem voie să intrăm cu băutura în restaurant. Ne dăm seama că în afară de chelneriţă, probabil amanta arabului după cum arată, nimic de acolo nu are românesc în el. Părăsim tâmpi incinta şi ne îndreptăm spre hotel sperând să ne facem înţeleşi cu recepţionerul, necunoscător de engleza, pentru a primi acces la Internet.

Hotelul are reţea wireless ne explică individul în germană înţeleasă doar de colegul meu. Însă nu prea merge, observăm noi. Ori nu ştim cum să o accesăm, ori chiar nu e funcţională deşi pare că e.Ne decidem să dăm doi euro pe două ore de internet – cafe, la irakianul din colţ. Ne instalăm în faţa unor computadoare antice şi începem să căutăm site-uri cu meciuri online. Pe la mijlocul reprizei întâi prindem primele imagini din Şoseaua Ştefan cel Mare. Rămânem sideraţi de coregrafia celor din tribune, care dovedesc încă o dată discrepanţele dintre nemţi şi noi.

Meci dezamăgitor prin prisma rezultatului final. Plecăm un pic trişti spre camera de hotel, unde ne aşteaptă două cutii de bere rece rece precum ceaţa de afară.

Mâine urmează o zi lungă: Berlin-Wolfsburg-Dortmund. Acum o porţie zdravănă de somn. Guten nacht!

noiembrie 2009

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.