Siria își pune armele sub control internațional
Președintele Bashar al-Assad a semnat un decret prin care anunță că Siria va adera la legea privind interzicerea armelor chimice, a anunțat Organizația Națiunilor Unite.
Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Secretarului-General ONU Ban Ki-moon precizează: „Secretarul-General a primit astăzi o scrisoare din partea guvernului sirian, prin care era informat că președintele Assad a semnat decretul prin care Siria aderă la Convenția… cu privire la armele chimice, din 1992”.
„În mesaj, autoritățile siriene și-au exprimat intenția de a își îndeplini obligațiile stabilite de convenția internațională încă dinainte de intrarea ei în vigoare în Siria”.
Acest mesaj vine după ce președintele Assad declarase într-un interviu acordat unui post rusesc de televiziune, în urma negocierilor dintre administrația sa și Kremlin, că era dispus să promulge legea.
Președintele sirian a negat faptul că regimul său s-ar afla în spatele atacului chimic din data de 21 August, specificând că alte state ar fi furnizat arme chimice rebelilor.
Pe de altă parte, cel puțin 20 de civili au fost uciși de militanții care luptă împotriva forțelor guvernului sirian în vestul Siriei, conform unui grup al opoziției.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, a anunțat că militanți ai Frontului al-Nusra au ucis copii și femei în trei sate din provincia Homs, miercuri.
Siria este marcată de un război civil în care și-au pierdut viața nenumărate victime nevinovate din 2011 și la care participă multe grupări teroriste afiliate rețelei al-Qaeda.
Puterile occidentale și aliații lor din regiune – Qatar, Arabia Saudită, Turcia – acordă sprijin militanților care operează în Siria.
Conform Organizației Națiunilor Unite, peste 100.000 de persoane au fost ucise și milioane au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza violențelor declanșate de militanții sirieni.
Pentagonul a anunțat că două vase americane de război trimise în apele din apropierea Siriei vor rămâne în actuala lor locație și după expirarea perioadei pe care acestea ar fi trebuit să o petreacă în regiune, deoarece administrația de la Washington DC continuă să amenințe Siria cu folosirea forței.
Joi, oficialii americani au extins durata misiunii navelor USS Barry, din estul Mediteranei, și USS Nimitz , din mare Roșie, conform Wall Street Journal.
USS Barry este unul dintre cele patru distrugătoare americane din estul Mediteranei, care ar fi trebuit să revină în apele americane la începutul lunii Septembrie, înarmat cu rachete Tomahawk, cu rază lungă de acțiune.
USS Nimitz este un portavion care trebuia să părăsească Orientul Mijlociu pentru a ajunge în regiunea Pacificului, dar care va rămâne în marea Roșie.