Sisteme alternative de încălzire pentru gălățeni și nu numai
Primarul municipiului Galați a afirmat în luna octombrie a acestui an că sistemul centralizat de încălzire nu va mai fi pornit în această iarnă și nici în iernile următoare.
Această măsură a fost luată datorită faptului că sistemul centralizat de termoficare este ineficient, în condițiile în care numărul consumatorilor este tot mai mic, iar pierderile sunt foarte mari, generând costuri uriașe pentru bugetul local.
Din totalul de 91.500 de apartamente care au fost alocate inițial punctelor termice prin asociațiile de proprietari, la sistemul centralizat de încălzire mai sunt racordate în prezent aproximativ 14.000 de apartamente. Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat duce la un cost foarte mare al gigacaloriei, cost imposibil de suportat din punct de vedere financiar atât de către locuitorii orașului, cât și de bugetul local al municipiului Galați.
Întrucât actualul sistem centralizat de termoficare al municipiului Galați este într-o situație critică, generator de pierderi, ineficient tehnic și economic, s-a considerat oportună inițierea programului prin care Primăria acordă un ajutor financiar locuitorilor, în cuantul de 3.000 de lei, în scopul achiziționării unui sistem alternativ celui centralizat de termoficare.
Acest program este încă în desfășurare, motiv pentru care cetățenii pot solicita sprijin din partea Primăriei pentru a deveni independenți din punct de vedere termic.
Anul trecut, aproximativ 7.700 de gălăţeni au beneficiat de ajutorul financiar de 3.000 de lei oferit de Primăria municipiului Galați pentru achiziționarea unui sistem alternativ pentru producerea căldurii și apei calde.
Mulți locuitori ai orașului Galați s-au orientat deja către sisteme alternative de încălzire a locuinței, o varianta foarte bună dovedindu-se a fi încălzirea cu panouri radiante cu infraroșu, suma de 3000 lei fiind în principiu suficientă pentru achiziționarea de panouri radiante necesare încălzirii unui apartament cu 2 camere.
Panourile radiante mai prezintă avantajul că se instalează extrem de ușor, fără a fi nevoie de obținerea de autorizații în prealabil, instalarea unui panou radiant realizându-se în aproximativ 30 minute.
Posibilitatea de instalare într-un timp foarte scurt a sitemului de încălzire este foarte importantă, dat fiind faptul că se anuță temperaturi scăzute în următoarele zile.
Procesul de instalare a unei centrale termice va dura mult mai mult, mai ales că în această perioada instalatorii unor astfel de sisteme de încălzire sunt foarte ocupați.
Totodată, conform afirmațiilor producătorilor și comercianților de panouri radiante cu infraroșu, acestea sunt mai economice cu cel puțîn 20% față de centralale termice pe gaz, plus că nu va mai fi nevoie de realizarea de revizii periodice, durata de viață a sitemului fiind una îndelungată, de până la 30 ani.
Panourile radiante se recomandă inclusiv în camerele asmaticilor și persoanelor alergice, prezentând avantajul că nu antrenează particulele de praf din încăpere.
Un dezavantaj al instalării cu panouri radiante cu infraroșu, comparativ cu o centrală termică, îl reprezintă faptul că panourile radiante nu produc apă caldă, astfel că pentru încălzirea apei este nevoie să vă îndreptați atenția către un boiler sau un instant de apă caldă.
Simulare încălzire apartament 2 camere cu panouri radiante cu infraroșu
Pentru încălzirea unui apartament de 2 camere de aproximativ 50 mp, conform estimărilor specialiștilor de la http://www.panouri-radiante-infraroșii.ro, este necesară investirea unei sume de aproximativ 3200 lei în sitemul de încălzire, fiind nevoie de instalarea a 4 panouri radiante, câte unul în living, dormitor, baie și bucătărie.
Amalia POPA