Sistemul de Informații Schengen (SIS II) este acum operațional

Pentru a spori securitatea și a facilita libera circulație a persoanelor în spațiul Schengen, intră în funcțiune Sistemul de Informații Schengen de a doua generație (SIS II). SIS II facilitează schimbul de informații între autoritățile naționale de control al frontierei, autoritățile vamale și cele polițienești cu privire la persoanele care este posibil să fi fost implicate în infracțiuni grave.

Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane dispărute, în special copii, precum și informații despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc și documente de identitate care este posibil să fi fost furate, însușite ilegal sau pierdute.

Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat: „Am bucuria să anunț faptul că SIS II va intra astăzi în funcțiune. Împreună cu colegii din cadrul Consiliului și al Parlamentului, am adus cu succes acest proiect în faza finală a dezvoltării sale. Am moștenit un dosar dificil și repunerea acestui proiect pe drumul cel bun nu a constituit o sarcină ușoară, însă cu perseverență și hotărâre am reușit să depășim obstacole importante. Putem demara acum faza de punere în execuție, care va fi supervizată de noua agenție eu-LISA”.

Krum Garkov, directorul executiv al Agenției europene pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă, în spațiul de libertate, securitate și justiție (eu­LISA) a declarat: „Suntem pregătiți să preluăm sarcina gestionării operaționale a SIS II. Colaborăm în prezent îndeaproape cu Comisia și cu statele membre pentru a asigura o tranziție lină în etapa de gestionare a sistemului, astfel încât serviciul să fie la dispoziția statelor membre 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și să contribuie la eforturile de asigurare a unei securități sporite în Europa.”

În condițiile în care controalele la frontierele interne au fost abolite, SIS II îndeplinește în continuare un rol crucial în facilitarea circulației libere a persoanelor în spațiul Schengen. SIS II este a doua generație a Sistemului de Informații Schengen, operațional din 1995, ale cărui funcționalități au fost acum îmbunătățite, permițând, de exemplu, introducerea de date biometrice (amprente digitale și fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte (în cazul furtului de aeronave, nave, containere, mijloace de plată) sau corelarea diferitelor alerte (de exemplu, corelarea unei alerte privind o persoană cu o alertă privind un vehicul). SIS II va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi atașate direct la alertele privind persoanele căutate în vederea arestării, predării sau extrădării, ceea ce va facilita și va accelera luarea de măsuri în consecință de către autoritățile competente.

SIS II garantează o protecție extrem de fiabilă a datelor. Accesul la SIS II este permis doar autorităților naționale de control al frontierei, autorităților polițienești, vamale, judiciare, precum și organismelor responsabile de eliberarea vizelor și de înmatricularea autovehiculelor. Orice persoană are drept de acces la datele care o privesc și care sunt introduse în SIS II și poate, de asemenea, solicita autorității naționale competente să corecteze sau să șteargă datele sale cu caracter personal. De asemenea, orice persoană are dreptul de a introduce acțiuni în justiție pentru a obține accesul la date, precum și corectarea sau ștergerea acestora sau pentru a obține informații ori compensații ca urmare a unei alerte care o privește. Autoritățile naționale de supraveghere și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor cooperează strâns între ele și asigură supravegherea coordonată a SIS II.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.