Sistemul de irigații devine… strategic

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că are în plan introducerea sistemului de irigaţii din România, după ce va fi reabilitat prin Programul naţional de rezilienţă şi relansare economică, ca infrastructură strategică, pentru a fi oprite furturile şi distrugerea lui.

Pe parte de irigaţii, în ultimii 30 de ani, nu s-au făcut. În ultimii trei ani, de când a început marele program de reabilitare a infrastructurii de irigaţii, s-au cheltuit 176 de milioane de lei pe an pentru reabilitare şi 38 milioane de lei pentru paza sistemului, pentru că au fost daţi afară 1.000 de oameni de la ANIF şi s-a considerat că trebuie angajate firme de pază. Dar cele aproape 40 de milioane de lei pe an cheltuite pentru pază nu au făcut să se oprească furturile şi distrugerile din sistem. De aceea, în momentul în care vom începe reabilitarea acestui sistem, o să-l trecem ca infrastructură strategică, în aşa fel încât nimeni să nu îşi mai permită să fure sau să distrugă acest sistem. Pedepsele să fie foarte, foarte mari, iar lucrările să poată avansa foarte repede”, a declarat Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat că lipsa sistemelor de irigaţii s-a simţit în agricultură mai ales anul acesta, când în toată zona Mării Negre a fost înregistrată o secetă pedologică puternică şi extremă, iar despăgubirile nu reprezintă o soluţie realistă pe termen lung pentru astfel de situaţii.

Anul acesta, judeţul Brăila, din nefericire, a fost afectat de secetă. Sigur, am încercat să venim în sprijinul fermierilor, am oferit despăgubiri, dar soluţia realistă pe termen lung este aceea de a investi foarte repede şi foarte mult în tot ceea ce noi numim o infrastructură de gestionare a apei. Nu mă refer doar la infrastructura pentru irigaţii, sunt peste 2,8 milioane hectare unde avem amenajări de desecare/drenaj, care sunt în aceeaşi stare ca şi infrastructura de irigaţii. Lucrări de combatere a eroziunii solului nu s-au făcut de multă vreme, de asemenea, trebuie să extindem repede sistemul naţional antigrindină şi să facem lucrări de prevenire a deşertificării”, a spus Oros.

Prin Programul naţional de rezilienţă şi relansare economică, care va fi derulat începând de anul viitor, au fost alocate 6,5 miliarde euro pentru aceste lucrări.

„Avem această oportunitate de a face aceste lucrări necesare din Programul naţional de rezilienţă şi relansare economică, unde am dedicat 6,5 miliarde euro pentru aceste lucrări. Nu am vrut să ne atingem de banii din Programul naţional strategic pentru perioada 2021-2027, pentru că sunt bani care trebuie să rămână pentru fermieri. Este unul dintre programele mari pe care vrem să le derulăm începând de anul viitor, de aceea vrem să vedem aici la Brăila staţia de bază Gropeni, lucrările la staţia Stăncuţa, care sunt 90% realizate, la Spiru Haret şi la Lacul Rezi. În primul rând, vom evalua care este stadiul lucrărilor şi care este stadiul amenajărilor de irigaţii atât pe infrastructură principală, cât şi pe cea secundară”, a completat Adrian Oros.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.