Slovenia nu a mai trimis în judecată cazuri de mită internațională din anii `90

Cel mai recent raport al Biroului care se ocupă cu mita oferită de companii în diverse state al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare arată că sistemul judiciar din Slovenia este bine infiltrat în așa fel încât aceste înțelegeri să nu ajungă niciodată în fața instanțelor.

Focusul documentului este pe Biroul Național de Investigații, agenția responsabilă cu anchetarea cazurilor de mită oferită oficialităților slovene de către diverse companii pentru a le servi interesele, care, potrivit raportului, are lacune serioase în a combate fenomenul, în a detecta făptuitorii și de a pregăti personalul necesar pentru implementarea reglementărilor, care, altfel, sunt bine asectate.

Raportul OECD menționează că pe hârtie, Slovenia a făcut mari progrese, chiar a avansat pe direcția monitorizării presei și că asigură un cadru legal lăudabil pentru avertizorii de integritate, dar rezultatele din teren sunt relevante: în Slovenia nu au mai ajuns în instanță cazuri de mită internațională din 1999.

Printre cele mai faimoase cazuri rezolvate, dar încheiate de regulă cu înțelegeri, sunt Deutsche Bank, care a fost de acord să plătească peste 130 de milioane de dolari pentru a soluționa investigația guvernului cu privire la încălcările Legii privind Practicile Corupte în Străinătate, precum și o anchetă separată referitoare la frauda mărfurilor, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție din SUA publicat în ianuarie 2021.

Deutsche Bank s-a angajat în scheme infracționale pentru a ascunde plățile către așa-numiții consultanți din întreaga lume care au servit drept canale pentru darea de mită oficialilor străini și altor persoane, astfel încât aceștia să poată obține și păstra în mod nedrept proiecte de afaceri profitabile”, a declarat procurorul Seth D. DuCharme din Districtul Estic al New York-ului.

Airbus a fost de acord să plătească o amendă record, în valoare de 4 miliarde de dolari (3,1 miliarde de lire sterline), după ce a ajuns la o negociere cu procurorii din Marea Britanie, Franța și Statele Unite ale Americii pentru acuzațiile de mită și corupție.

Între 2004 și 2016, compania a folosit intermediari pentru a mitui oficialii din numeroase țări să cumpere avioane și sateliți, potrivit The New York Times.

Semlex, o companie belgiană care furnizează documente biometrice precum pașapoarte și permise de conducere guvernelor și organismelor internaționale, s-a folosit de mită pentru a-și asigura contracte din întreaga lume, crescând costurile documentelor pentru cetățenii obișnuiți.

Executivii Semlex au creat legături cu oficialii guvernamentali de nivel înalt, promițându-le că îi vor plăti pentru servicii inventate.

Rolls-Royce a plătit în 2017 penalități de 671 milioane de lire sterline după investigațiile îndelungate privind plățile ilicite oferite în schimbul câțtigării contractelor în mai multe țări, informează The Guardian.

În 2019, gigantul suedez al telecomunicațiilor, Ericsson, a fost de acord să plătească mai mult de 1 miliard de dolari pentru soluționarea acuzațiilor de mită, potrivit BBC. Procurorul american Geoffrey Berman a declarat că Ericsson ar fi folosit agenți și consultanți terți pentru a efectua plăți către oficiali guvernamentali și pentru a gestiona fonduri neînregistrate,

În România, ca și în Slovenia, mita prin care companiile mari își ating scopurile se pierde în hățișurile sistemului judiciar atât de bine, încât valurile de politicieni suspectați că au facilitat aceste interese, câștigând bine pe parcurs, sunt bine mersi.

În 1990, Ministerul Apărării Naţionale a plătit 213.754.000 de lei, peste 6 milioane de dolari, pentru cumpărarea de echipamente Motorola. Afacerea a fost încheiată, nu direct cu compania americană, ci prin intermediul unor firme cu care Motorola colabora în ţara noastră.

Procurorii au stabilit că, dacă echipamentele ar fi fost cumpărate direct de la Motorola, preţul achiziţiei ar fi fost de zece ori mai mic. În cauză, procurorii militari au inculpat zece persoane, iar prejudiciul stabilit în sarcina acestora se ridica la peste șse milioane de dolari.

MApN nu s-a constituit parte civilă în dosarul respectiv, nereclamând vreo pagubă, iar inculpaţii au scăpăt însă de pedeapsă – după ani întregi de tergiversări ale procesului penal, răspunderea pentru faptă s-a prescris.

Cel mai vizibil caz de corupere a demnitarilor statului în anii 2000 a fost afacerea Microsoft. În dosarul respectiv, procurorii anticorupţie au urmărit zece foşti miniştri pentru presupuse fapte de corupţie privind mai multe contracte de licenţe Microsoft pentru şcoli şi instituţii publice. Mulți dintre cei investigați au scăpat de răspunderea penală, deoarece a intervenit prescripţia acesteia.

 

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.